Duurzaamheid

"Een klimaatneutraal Woerden binnen handbereik"

We moeten maatregelen nemen zodat ons klimaat niet te veel verandert. Dat is niet makkelijk. Maar we willen een groenere omgeving met gezonde lucht. Een schonere wereld: daar werken we graag aan mee.

 

ENERGIE. Iedereen mag meedenken over de overgang naar schone energie in Woerden. We leggen zonnepanelen op alle daken. We beginnen met de daken van de gemeente. Bedrijven moeten ook zonnepanelen op hun daken leggen. Daar kunnen we hen geld voor geven. Ook leggen we zonnepanelen op de dijken langs de snelweg. Maar er is meer nodig om iedereen schone energie te laten gebruiken. Daarom willen we ook windmolens. Het liefst langs de snelweg zodat je het geluid bijna niet hoort. Grote en kleine bedrijven mogen schone energie gaan maken. We moeten ook minder gas gebruiken. Nieuwe huizen bouwen we daarom zonder gasaansluiting. En we gaan geen gas laten halen uit de grond onder Molenvliet. 

MINDER. Als we minder energie gebruiken, hoeven we ook minder energie te maken. Als we minder water gebruiken, hoeven we ook minder drinkwater te maken. Daarom gebruiken we bij nieuwe huizen het afvalwater opnieuw. Daar kun je bijvoorbeeld de wc’s mee doorspoelen. We helpen mensen ook om minder afval te produceren. We doen dat zelf ook door geen plastic bekers meer te gebruiken in het gemeentehuis. En ook niet meer bij de Koeiemart, de Woerdense Vakantieweek en festivals.

DELEN EN OPNIEUW GEBRUIKEN. We helpen inwoners om spullen te delen. Dan hoef je niet alles zelf te kopen. Er komt er een grofvuil-ophaaldag. Maar dan wel laat op de dag. Dan kan iedereen eerst kijken of er iets bruikbaars tussen zit. Bij de milieustraat komt een kringloopwinkel en een plek waar spullen gerepareerd kunnen worden. 

VERBETEREN VAN DE EIGEN WONING. We helpen mensen met een eigen huis om hun huis duurzamer te maken (dus beter voor het milieu). Zij hoeven zich geen zorgen te maken over wat dat kost en hoe dat moet. De gebouwen van de gemeente zelf maken we natuurlijk ook duurzaam.

ETEN. Hoeveel kilometer heeft jouw eten gereisd voordat het op je bord ligt? ‘Duurzaam’ betekent ook zo veel mogelijk eten wat er in de eigen omgeving groeit. En wat er op dat moment groeit. Ook is het beter om minder vaak vlees te eten. Samen met bijvoorbeeld de boeren vertellen we onze inwoners hierover. We moedigen mensen aan om dit te gaan doen. Ook moedigen we mensen aan om zelf eten te produceren. Een mooi voorbeeld is de moestuin in landgoed Bredius. 

NATUUR. We helpen boeren om te gaan werken op een manier die beter is voor het milieu. Zij moeten dan wel genoeg geld blijven verdienen. De boeren, het klimaat en de weidevogels moeten hier beter van worden.

HITTE EN VEEL WATER. Door klimaatverandering is het in Nederland warmer. Maar er zijn ook meer grote regenbuien. Al dat water moet goed in de bodem zakken. Het mag niet in het riool komen. Daarom helpen we inwoners om tegels uit hun tuin te halen. Ook helpen we met andere oplossingen. Zoals een regenton of planten op het dak of op de muur. Deze planten houden veel water vast. In alle wijken en dorpen maken we speciale plekken waar bij grote regenbuien plassen mogen komen. 

Lees hier al onze speerpunten in eenvoudige taal

Lees hier ons hele programma inclusief visie

 


Deel dit artikel