Bofkontjes in Woerden

13/12/2023 - Wasbare luiers in plaats van wegwerpluiers: dat helpt enorm mee om de afvalberg te verminderen. Een baby gebruikt in het eerste levensjaar gemiddeld 7 luiers per dag, wat neerkomt op 2555 stuks in het eerste jaar. In totaal worden gemiddeld 5500 luiers gebruikt per kind. Daarom dient Progressief Woerden een voorstel in om te kijken of de zogeheten ‘Bofkontjesregeling’ ook in Woerden beschikbaar gemaakt kan worden.

Dit voorstel zal ingediend worden als motie tijdens de raadsvergadering op 21 december bij de behandeling van het grondstoffenbeleidsplan.

*) Helaas heeft dit voorstel het net niet gehaald.

De ‘Bofkontjesregeling’ is een subsidie op wasbare luiers. De gemeente Heerenveen start daar op 1 januari mee en geeft maximaal 70 (aanstaande) ouders een subsidie beschikbaar op een luierpakket. Deze regeling vergoedt 50% van de kosten van een compleet luierpakket dat rond €1000,- kost. Dit pakket is geschikt voor de gehele periode waarin een kind nog niet zindelijk is, van pasgeboren tot 3-4 jaar. Heerenveen is niet de enige gemeente met een dergelijke regeling. De gemeente Aalten geeft ook subsidie en in  Vlaanderen zelfs 130 gemeenten.

Progressief Woerden wil graag dat deze subsidie vóór de evaluatie van het afvalbeleid wordt onderzocht. Daarbij kan ook worden gekeken of de kosten terugverdiend kunnen worden door de lagere kosten voor het verwerken van restafval.

Meer informatie over de regeling

 

Deel dit artikel


Nieuwsoverzicht