Verschil mag er zijn

Geschreven door Coby Franken op 5 augustus 2017

Deze week is het Pride. In vele steden zijn er activiteiten in het licht van LGBT+ emancipatie. LGBT+ staat voor Lesbian, Gay, Biseksual, Transgender en alles wat nog meer aan variatie bestaat rond gender en seksuele voorkeur. Alles in het licht van dat iedereen er mag zijn, dat iedereen meedoet. Dat is Inclusie

Enkele weken terug speelde de discussie over inclusie in Woerden. De aanleiding hiervoor was als eerste het VN-verdrag voor de rechten van mensen met en beperking. Woerden koos voor de brede insteek van inclusie waarmee het ook gaat over kleur, leeftijd, leefstijl en meer. Er werd met meer dan 50 mensen gepraat, dit alles vastgelegd in een best confronterend verslag van 200 pagina's ervaring met uitsluiting en strijd om te kunnen zijn wie je bent. Tijd voor een nieuwe weg: de routekaart voor Inclusie. Het voorstel voor een routekaart om concreet werk te maken van inclusie leverde een pittige discussie op in de gemeenteraad.

Wat is nu eigenlijk inclusie? Dat je allemaal gelijk bent en dat dat vanzelfsprekend is? Nee, zegt Coby, inclusie is dat het verschil er mag zijn en dat er onderscheid wordt gemaakt, zonder je af te scheiden.

Zaterdag is de canalpride en vieren we onze diversiteit in gender en seksuele voorkeur. Ik ben lid van een biculturele LBT vrouwengroep Mil Colores en ook dit jaar varen we mee met de Marokkaanse boot. Het wordt tijd dat het verschil in gender en seksuele voorkeur er overal mag zijn. Ik ben supertrots op de koplopers in de Marokkaanse gemeenschap zoals Souad Bomedien die dit jaar ambassadeur is van de Pride. En dat wil ik graag laten blijken door ook mee te varen met deze boot.

Ook in Woerden speelt de discussie of er verschil gemaakt mag worden of moet worden als het gaat om inclusie. Is het niet vanzelfsprekend dat iedereen meedoet, waarom bijzonder beleid voor bepaalde groepen? Mijn vriendin Twie Tjoa van Mil Colores verwoordde dit prachtig in het debat van Kleurrijk Roze afgelopen week in de Pride: het is nodig om je te onderscheiden maar je moet je niet afscheiden. Net als in het onderstaande gedicht: 'wees anders'.

Je bent zo mooi 

anders 
dan ik,
natuurlijk niet meer 
of minder
maar
zo mooi 
anders,
ik zou je nooit
anders dan
anders willen.

Hans Andreus

Inclusiebeleid raakt mij persoonlijk, dit gedicht stond op de trouwkaart toen mijn vrouw en ik hier in Woerden zijn getrouwd. ik ben zelf als lesbische vrouw een van de inwoners waar dit beleid zich op richt. Samen met mijn vrouw ben ik ook geinterviewd in het voortraject om te komen tot de routekaart voor inclusie in Woerden

De hoop is dat inclusiebeleid ertoe leidt dat ik, en alle anderen met een andere leefstijl, een andere kleur, andere mogelijkheden, kortom, anders, dat we ons echt ingesloten voelen, dat ik, ook als ik wellicht zorg nodig heb, als ik kwetsbaar ben, dat ik dan er alle vertrouwen in heb dat ik in Woerden mezelf kan zijn en blijven. Dat ik niet toch liever naar een grote stad ga om in een roze woongroep te wonen zodat ik niet steeds hoef te voelen dat ik anders ben. Dat het 'gewoon'. Is om anders te zijn. Dat het niet even slikken is bij anderen als ze merken dat het vanzelfsprekende, de standaard niet voor ons past. Dat je niet ziet dat er wordt gedacht: shoot, we moeten even schakelen. 

Er moeten nog heel veel drempels geslecht worden voor we zover zijn.
Ik hoop dat we al deze hobbels expliciet gaan benoemen en concreet gaan slechten en dat het niet slechts bij goede bedoelingen blijft.

Woerden is een mooie stad en ik heb echt het gevoel hier mezelf te kunnen zijn, ik denk dat juist Woerden, waar nu al een goede basis is voor jezelf mogen zijn, waar het credo is "iedereen doet mee" in staat is om de echte inclusie vorm te geven. Doe mee!

Ik ben superblij dat het inclusiebeleid en de routekaart zijn aangenomen door de raad. Zodat dit grote thema ook in onze kleine stad serieus wordt opgepakt. Daar ben ik trots op.

 


Deel dit artikel