Verkiezingskoorts

Geschreven door Wim van Geelen op 14 november 2013

Van verkiezingskoorts valt in Woerden nog niet al te veel te merken, maar het gaat komen. In Heerenveen, Leeuwarden en Alphen was het de afgelopen weken al zo ver. Gisteren waren er daar verkiezingen.

Tegen de verwachtingen in hebben de "moeder"-partijen van Progressief Woerden het niet slecht gedaan. Een opstekertje voor het vuurtje dat in Woerden bij PW de koortsthermometer gaat opjagen.

PvdA en GroenLinks hebben het dus niet slecht gedaan. Zeker voor de PvdA is dat absoluut onverwacht. Waar coalitiegenoot de VVD in alle drie de gemeenten een behoorlijke deuk opliep, bleef dat de PvdA bespaard. In Leeuwarden en Heerenveen gewonnen. In Alphen maar 1 zeteltje kwijt en dat is vooral de wijten aan de SP. Natuurlijk mag je deze stembusuitslagen niet landelijk vertalen; al is het alleen maar omdat landelijk gezien er geen inwonersbelangenpartijen mee doen.
Toch is de neiging altijd groot. Maar orakel Wiegel sloeg de spijker op z'n kop met de uitspraak laatst op tv dat de plaatselijke winnaars onmiddellijk in de cijfers een landelijke trend zien, terwijl de verliezers de nadruk op de lokale omstandigheden leggen.

Maar laten we eerlijk zijn: zou de uitslag voor de PvdA rampzalig geweest zijn dan zou dat op voorhand al een domper gezet hebben op de PW campagne voor 19 maart 2014. Daarvan is gelukkig nu geen sprake, maar laat PW niet op haar lauweren gaan rusten. Er moet nog heel wat campagnewater door de Oude of Leidse Rijn vloeien wil PW een goed resultaat boeken op 19 maart a.s.

De eerste schermutselingen aan het lokale politieke front gaan zich volgende week zaterdag afspelen bij de jubileumeditie van Ruiten Troef. Progressief Woerden zet daar twee nieuwe talenten in: Marieke van Noort en Loukmane Issarti. Benieuwd wat zij ervan gaan maken en of zij overeind zullen blijven naast vertegenwoordigers van andere partijen. Marieke staat nummer 1 op de PW lijst en Loukmane op 7. Hopelijk gaan beiden de Raad in.

De lijstvolgorde is op de jongste Algemene Ledenvergadering via een eerlijk verlopen democratische procedure tot stand gekomen. Zo hoort het ook. Daarvoor ben je ten slotte een vereniging, waarvan de leden de besluiten of zelf bepalen via een stemming of door het bestuur voorgestelde besluiten  naar de prullenbak verwijzen. Dat laatste is bij het totstandkomen van de lijst gebeurd.

De door het bestuur vastgestelde volgorde, hem aangereikt door de kandidatencommissie, werd tijdens de ALV op een aantal plaatsen gewijzigd.  Die uitslag kostte twee bestuursleden. Jammer en onnodig. Want je moet natuurlijk als bestuurslid met het besluit van de ledenvergadering kunnen leven. Maar het leven gaat door.

Dat geldt voor de PW kandidaten, maar ook voor de kandidaten van andere partijen, voorzover die al bekend zijn.

Stond de kandidaatstelling van Progressief Woerden in het teken van de trits verjonging, vervrouwing en verandering, bij het CDA zien we dat ook. Zij het in mindere mate. De nieuwe lijsttrekker zat 15 jaar geleden als fractievoorzitter ook al in de Raad. De huidige fractievoorzitter staat niet bij de nieuwe potentiƫle raadsleden. Het zou niet verbazingwekkend zijn als het CDA hem achter de hand houdt als wethouderskandidaat. Want als een ding duidelijk is na 19 maart dan is het dat het CDA weer dolgraag bestuursverantwoordelijkheid wil gaan dragen.

Bij de VVD zien we wat verandering. Er komen nieuwe namen op de lijst te staan, maar duidelijk is wel dat die lijst niet vervrouwd. Integendeel.

Een grote verandering ook bij de SGP. Na 23 jaar verhuist Cor van Tuijl naar plaats 3. Wordt hij ook achter de hand gehouden als wethouderskandidaat? Dat er bij de SGP in het geheel geen sprake is van vervrouwing, is helder.

Bij de ChristenUnie is dat laatste niet aan de orde. Bij de eerste vier plaatsen gaat het om 2 mannen (de hudige raadsleden) en 2 vrouwen (de huidge fractieassistenten). Chapeau.

Van D66 is al een half jaar bekend dat de huidige fractievoorzitter de nieuwe lijsttrekker wordt. De partij verkeert in een luxe positie. Campagne voeren of maar half, het maakt niet uit. Het Pechteld effect zal de partij geen windeieren leggen. Daar hoeft de partij verder weinig moeite voor te doen. Of het zou moeten zijn dat oud-D66'er Jaap van der Does met zijn eigen lijst onder Pechtelds duiven zal schieten.

Nog niets bekend is er ook van Sterk Woerden en Inwonersbelangen. Gaat hier de oude gezegswijs "waar twee honden vechten om een been enz" werken? We zullen het zien en beleven op 19 maart 2014 tegen het einde van de avond. Misschien zelfs wel in de loop van de nacht.

Want ja, Nederland is wat verkiezingen betreft een derde wereldland met die papieren stembiljetten die handmatig geteld moeten worden. En dat allemaal omdat Balkenende en consorten hun rug niet recht hielden toen de een of andere hacker kon aantonen dat je, als je de goede hard- en software maar bij de hand had, buiten het stembureau kon nagaan wat je buurvrouw had gestemd.


Deel dit artikel