Op weg naar een Groene en Zorgzame toekomst

28/12/2023 - We zitten inmiddels bijna halverwege de huidige bestuursperiode waar we deel uit maken van het college. We zijn hierin gestapt met een verkiezingsprogramma waarin we willen werken aan een groende en zorgzame toekomst. Tijd om de balans op te maken.

Groen
We zijn goed op weg.
Er is een stevig college waarin onze wethouder Jelmer zeker voortvarend bezig is om de ambities op duurzaam, cultuur en financiën te realiseren.
Er is een besluit genomen over het zoekgebied waar we windmolens willen gaan plaatsen. Er is een circulair ambachtscentrum, de stadsecoloog is aangenomen en er ligt een goed plan voor laadplekken voor elektrisch rijden. En niet te vergeten: plastic wegwerp is in Woerden verleden tijd. 


Zorgzaam
Ook op het gebied van zorg en werk/ inkomen gebeuren goede dingen. Er komt een stadspas, strenge en rigide verordeningen in de participatiewet worden aangepast, er is een nieuwe 'maatschappelijke agenda' waarin een heleboel extra kansen voor zorg in combinatie met cultuur. Het armoedebeleid wordt uitgebreid en daarbij worden ook ' ervaringsdeskundigen' ingeschakeld. We hebben 1 miljoen extra uitgetrokken voor energiearmoede waarmee onder andere versneld huizen worden geisoleerd. De fixbrigade is inmiddels actief. We bouwen huizen en langzamerhand (gaat ons niet snel genoeg) komt er meer sociale huur en goedkopere koop. Er wordt gewerkt aan een woonproject samen met Cazas Wonen met flexwoningen voor spoedzoekers en statushouders.

Toekomst
De jongerenraad is in oprichting. Er komt een soort Cruyffcourt en de Bijn is weer open! Als Progressief Woerden organiseerden we een drietal themacafés met het oog op de toekomst. In januari trapten we af met 'de Toekomst van het Woerdense landelijke gebied' met goede opkomst en goede dialoog. Lees hier de impressie. In juni stond de toekomst van de zorg centraal in een breed bezocht themacafé in de bibliotheek met gastsprekers van GGD, het Zorgkantoor en een lokale huisarts. Klik hier voor meer informatie. Tot slot was er een superinteressante bijeenkomst over het burgerberaad met een aansprekend voorbeeld uit Zeist. Wie weet gaat dat ook eens lukken in Woerden. Klik hier voor de terugblik.

We hebben nog twee jaar te gaan maar als we zo door gaan lukt het zeker om een aantal belangrijke punten uit ons programma te realiseren.

Deel dit artikel


Nieuwsoverzicht