Omdat belonen beter werkt dan straffen...

18/02/2015 - ...heeft Progressief Woerden de wethouder eind 2014 gevraagd om nieuwe voorstellen te doen om hogere afvalscheiding te stimuleren. Onder meer door mensen financieel te belonen voor het minder aanbieden van de bruine container.

De wethouder heeft ons idee overgenomen en gaat drie opties aan Woerdenaren voorleggen en u mag kiezen:

  1. Nog maar een keer per vier weken restafval ophalen en lagere afvalstoffenheffing voor iedereen.
  2. Gewoon elke twee weken ophalen maar tellen hoe vaak mensen de bruine bak werkelijk buiten zetten en einde jaar geld teruggeven aan diegene die weinig aanbieden.
  3. Gewoon elke twee weken ophalen maar tellen hoe vaak mensen de bruine bak werkelijk buiten zetten. Mensen die vaak aanbieden extra laten betalen. Iedereen krijgt dan op voorhand lagere afvalstoffenheffing.

Wij denken dat optie 2 de beste is omdat mensen dat het meeste als een beloning ervaren. Want ook al heb je de afvalstoffenheffing zelf betaald, het is altijd leuk om iets terug te krijgen bij goed gedrag. Net als bij bijvoorbeeld statiegeld.

Maar wij zijn natuurlijk zeer benieuwd naar uw mening. En vooral naar de argumenten. Want die argumenten horen wij niet uit de stickers die u gaat plakken om de voorkeur aan te geven. Op onze Facebookpagina kunt u reacties kwijt.

Deel dit artikel


Nieuwsoverzicht