‘Discussie over ouderbijdrage moet ook over Jeugdzorg gaan’

19/02/2015 - Woerden 19 februari – Progressief Woerden wil dat de gemeente ook naar de gevolgen van een ouderbijdrage in de Jeugdzorg kijkt. In de jeugdwet wordt namelijk niet alleen een ouderbijdrage geheven voor jeugd GGz maar ook voor de andere doelgroepen: kinderen met een beperking en kinderen die jeugd en opvoedhulp ontvangen. Jelle IJpma is woordvoerder voor Progressief Woerden: “Een discussie over deze bijdrage moet wat ons betreft niet alleen over de GGz gaan maar ook over Jeugdzorg.”

Diverse partijen hebben vragen gesteld over de ouderbijdrage die ouders moeten betalen met kinderen in jeugd GGz-instellingen. Progressief Woerden vindt is het met deze partijen eens dat het onwenselijk dat kinderen die vanwege psychische problemen opgenomen anders behandeld worden dan kinderen met lichamelijke problemen. Jelle IJpma: “De vergelijking van jeugd GGz en kinderen die in een ziekenhuis worden opgenomen is logisch. En de gevolgen zijn soms schrijnend. Maar de gevolgen voor ouders die geconfronteerd worden met dezelfde kosten omdat hun kind een handicap heeft of omdat er opvoedhulp nodig is, zijn niet minder.” 

En vaak gaat het dan om ouders die al langere tijd extra kosten moeten maken voor hun kind. En gemiddeld genomen ook mensen met een lager inkomen. Ijpma: “Wat te denken van de bijstandsmoeder die plotseling opgenomen wordt in een ziekenhuis waardoor haar kinderen tijdelijk in een pleeggezin moeten wonen. Ook die moeder moet een ouderbijdrage betalen. Daar wil Progressief Woerden ook aandacht voor. Geen enkel kind mag zorg onthouden worden omdat de ouders moeite hebben met het voldoen aan de ouderbijdrage.”

centrum voor jeugd en gezin in Woerden

Deel dit artikel


Nieuwsoverzicht