Beschouwing op campagne en verkiezingsuitslag

Geschreven door Marieke van Noort op 24 maart 2014

Nadat we onszelf ons benen uit het lijf gewerkt hebben in de campagne, in de volle overtuiging dat wij het beste verhaal voor Woerden hebben, voelde die ene zetel verlies als een groot verlies. Nu, 5 dagen later, gaat steeds meer het gevoel overheersen dat we het helemaal zo slecht niet gedaan hebben.

Maar dat eerste gevoel. Bah. Tijdens de uitslagenavond liet ik me niet feliciteren. De meeste mensen zeiden toen al tegen me: "het valt bij jullie toch nog best wel mee". Maar ik kon daar op dat moment echt niet blij van worden.

Vijf maanden hadden we. Om met de nieuwe club mensen op de kandidatenlijst plus de betrokken leden, de straat op te gaan, mensen te spreken. Te overtuigen van het belang van sociaal en duurzaam beleid de komende vier jaar. Omdat er zoveel zorgtaken op de gemeente afkomen, waarbij Progressief Woerden het verschil kan maken tussen afknijpen en maatwerk. En omdat we het groene hart willen behouden voor de generaties na ons. 

Je schijnt niet meer te mogen zeggen dat de politiek 'het beter uit had moeten leggen'. Maar zo voelt het wel als je als politicus in de volle overtuiging bent dat jouw prioriteiten, jouw standpunten het beste zijn voor de inwoners van jouw gemeente. 

De meeste partijen die een agressieve, populistische campagne hebben gevoerd hebben gewonnen. Neem nou de kreet "Stadhuis, 23 miljoen, gaan we niet doen" van Inwonersbelangen. Iedereen kan je vertellen dat er niet één partij is die 23 miljoen uit wil gaan geven aan een stadhuis. Verder heb ik Inwonersbelangen nauwelijks op een inhoudelijk standpunt kunnen betrappen. Maar daarmee haal je dus óók vier zetels in de raad. Voorbeelden bij de andere partijen zijn er ook: de westelijke randweg van Lijst van der Does, het sinterklaaslijstje van het CDA. 

Hoewel populusme dus loont, ben ik er trots op dat wij dat niet hebben gedaan. Ik ben er van overtuigd dat inhoudelijkheid het uiteindelijk wint van verkiezingsretoriek. En met die inhoudelijkheid hebben wij toch maar mooi 2984 kiezers bereikt. Voor die kiezers, en ook voor de rest van Woerden, gaan wij de komende vier jaar hard werken aan een sociaal en duurzaam Woerden. 

Ik hoop dat u ons in de gaten houdt!


Deel dit artikel