Zorgverleners in de knel door bezuiniging op PGB

05/04/2019 - Progressief Woerden schrikt van 30% korting op een deel van de PGB’s en riep gisteren raad en college op om in ieder geval te zorgen voor een vangnet om te voorkomen dat inwoners met PGB in grote problemen komen. Ondanks dat de wethouder zich in grote lijnen kon vinden in het vangnet werd het niet aangenomen door de raad. De meeste fracties (behalve SP en Progressief Woerden) stemden wel in met deze ingrijpende bezuiniging

Het informele PGB is een manier om te kunnen zorgen voor een familielid of vriend die hierdoor geen beroep hoeft te doen op professionele zorg. Dit kan in sommige gevallen betekenen dat het PGB ook het inkomen van diegene is. Bijvoorbeeld als een ouder de baan opzegt om de zorg voor kind of partner op zich te nemen. Hiermee kan goede zorg worden geboden binnen het netwerk die beter aansluit dan professionele zorg. 

Het is bekend dat er PGB-houders zijn die dankzij het PGB nog net boven de armoedegrens kunnen leven. Het is niet bekend in welke situaties Woerdense PGB-houders verkeren. Het kan niet de bedoeling zijn dat er meer mensen een beroep op een inkomensvoorziening moeten doen door een wijziging van het PGB-tarief.

 

De gemeente Woerden koos voorheen voor het stimuleren van het PGB. Dat betekent dat inwoners hun leven en inkomen hebben afgestemd op het oude niveau van het PGB. Het voorstel kan voor sommige inwoners betekenen dat ze er elke maand 30% in inkomen op achteruit gaan. Progressief Woerden vindt dat inwoners die hun naasten verzorgen niet op deze manier bestraft zouden moeten worden.

Lees ook de eerdere blog van Coby OMG daar gaat ons PGB

Deel dit artikel


Nieuwsoverzicht