Zorg om continuiteit psychologische hulp Transgenders

20/04/2018 - Psycholgenpraktijk Psycho Informa is failliet volgens berichten in de pers. Dit geeft onzekerheid en wellicht ook vertraging in hoognodige hulp voor Woerdense inwoners die daar client zijn. Psycho Informa staat ook bekend als praktijk waar veel transgenders in behandeling zijn. Dit is een type hulp die zeer specialistisch is en daarmee niet zomaar overdraagbaar naar een andere praktijk.
Progressief Woerden maakt zich zorgen over de continuïteit van de psychologische hulp aan Woerdenaren in kwetsbare situaties waaronder wellicht ook jeugdigen.

Coby Franken stelde vragen aan de gemeente om te horen of er iets is wat de gemeente zou kunnen doen. 

De gevolgen voor cliënten/ jeugdigen in Woerden bleken er niet te zijn. Het geval wil namelijk dat er al langere tijd een productiestop ingesteld is. In het najaar van 2017 op verzoek van Psycho Informa zelf. Het is onduidelijk of deze opnamestop en dit faillissement invloed heeft op de wachtlijsten binnen de J-GGZ. Daarin zou een indirecte invloed op Woerdense inwoners kunnen zijn.

De gemeente zal de verwijzers (vooral huisartsen) over dit faillissement inlichten als duidelijk is of er een doorstart komt. Verwijzers weten in elk geval van de opnamestop.

Update: inmiddels is bekend dat de meeste clienten van Psyco Informa zijn overgenomen door andere GGZ instellingen, behalve de transgenders.

De gevolgen zijn dat vele transgenders opnieuw op de wachtlijst staan voor hulp. De hulp voor transgenders in Nedeland zit op slot.

Er is inmiddels een petitie om te tekenen om aan te dringen hier een oplossing voor te vinden.

teken deze op: link  

Achtergrondinformatie:

Uit het AD van 11 april

Psycho Informa Instellingen met vestigingen in onder meer Den Haag, Schoonhoven en Woerden is failliet. Wat het faillissement betekent voor de 630 cliënten van de praktijk voor psychische zorg is onduidelijk. Vooral onder de 130 transgenders die onder behandeling staan, heerst grote onzekerheid.


De Haagse rechtbank sprak het faillissement van Psycho Informa afgelopen week uit. De aanvraag was afkomstig van het personeel, omdat zij al langer geen loon uitbetaald kregen. Hoewel de telefoon van de praktijk is afgesloten, zijn de 630 cliënten nog niet officieel op de hoogte gesteld. Het betreft kinderen, volwassenen en ouderen. De praktijk is gespecialiseerd in genderdystrofie.

Eigenaresse Tanja van Hengel (56) emigreerde vorig jaar naar Curaçao, van waar zij haar behandelingen voortzette via Skype. In augustus werd zij voor een half jaar geschorst als psycholoog vanwege grensoverschrijdend gedrag.

Onzekerheid
Het faillissement zorgt voor grote onzekerheid bij cliënten. ,,Ik wacht op groen licht om volgende maand met hormoontherapie te mogen starten", vertelt een transgender die anoniem wil blijven. ,,De handtekening van mijn psychiater is ook belangrijk voor de verzekering."

Deel dit artikel


Nieuwsoverzicht