Zelfbewoningsplicht voor koopwoningen ook in Woerden!

19/11/2021 - Progressief woerden heeft, bij monde van raadslid Marguerite Boersma, vragen gesteld over het opkopen van huurwoningen door investeerders. Gezien de woningnood is het zeer onwenselijk dat woningen naar beleggers gaan, terwijl de wachttijd voor inwoners van Woerden veel te hoog is.

Zelfbewoningsplicht voor koopwoningen ook in Woerden!

Er is grote woningnood in Woerden. Veel mensen wachten veel te lang op een huis en de prijzen rijzen de pan uit. Progressief Woerden wil dat alles uit de kast wordt gehaald om de woningnood aan te pakken. Een van de knelpunten op de woningmarkt is dat huizen worden opgekocht door beleggers. Gemeenten mogen wijken aanwijzen waar beleggers geen goedkope en middeldure woningen meer mogen opkopen om die vervolgens te verhuren. Op 1 januari gaat een wetswijziging in die dat mogelijk maakt.

Uit onderzoek van de Volkskrant blijkt dat meer dan 130 gemeenten zelfbewoningsplicht willen invoeren zodat nieuwbouwhuizen niet in handen van beleggers vallen. Dat willen we ook in Woerden. Marguerite Boersma stelt daarom vragen aan het college of zij dit ook in Woerden gaan invoeren. En zo ja wanneer, en zo nee waarom niet. Boersma: "het mag toch niet zo zijn dat Woerdense jongeren en anderen geen woning kunnen kopen omdat beleggers boven de vraagprijs woningen voor hun neus wegkapen.
Omdat Utrecht de zelfbewoningsplicht al invoert ben ik bang dat beleggers juist in een gemeente als Woerden meer huizen willen gaan opkopen."
 

 

 

Deel dit artikel


Nieuwsoverzicht