Woerden investeert zorg dichtbij huis

05/12/2015 - De gemeenteraad is enthousiast over vijftien initiatieven uit het hart van de Woerdense samenleving. Die krijgen daarom geld van de gemeente voor het bieden van zorg dichtbij huis. “Een belangrijke investering in vrijwilligers die zorg bieden aan Woerdenaren die hulp nodig hebben”, volgens Progressief Woerden woordvoerder Jelle IJpma.

Het geld uit het investeringsfonds komt ten goede aan diverse vrijwilligersorganisaties in Woerden die samenwerken in ‘Vrijwilligershulp voor u’. ‘Handje Helpen’ bijvoorbeeld, ondersteunt hulpvragers en mantelzorgers bij het opzetten van goede netwerken. ‘Auto-maatjes’ gaat een vrijwillige vervoersdienst starten. In Zegveld kan een eigen zorg-coöperatie worden opgezet en in Snel en Polanen komt een ontmoetingsruimte. IJpma: “Door de vele vrijwilligers die er zijn kans te geven hun werk goed te doen voorkom je mogelijk dure hulp. Er komt steeds meer in beweging. En het geld is nog niet op en het investeringsplan loopt nog door. Progressief Woerden is verheugd dat de gemeenteraad eensgezind achter deze investeringen staat.”

Er verandert veel in zorg en welzijn, het zogenaamde ‘sociale domein’ wordt de verantwoordelijkheid van de gemeente en er moet op bezuinigd worden. Vooral op ‘dure’ zorg zoals  instellingen waar patiënten vierentwintig uur per dag zijn en specialistische zorg. “Die bezuiniging is volgens ons wel mogelijk maar dan moet er wel geïnvesteerd worden in zorg dichtbij. Want de winst zit hem in hulp bieden voordat dure zorg onvermijdelijk wordt,” stelt Ijpma. “Daarom hebben wij ons in de onderhandelingen voor dit college zo hard gemaakt voor dit investeringsfonds.”


Jelle IJpma is woordvoerder sociaal domein van Progressief Woerden

Deel dit artikel


Nieuwsoverzicht