Weten wat werkt- experimenteren met regels in de bijstand

02/06/2016 - “Weten wat werkt” is de titel van een experiment met de bijstand waaraan Woerden de komende 2 jaar gaat deelnemen. Op welke manier kun je gebruikers van de bijstand het best verleiden om weer aan het werk te gaan? Progressief Worden is een enthousiast voorstander van deelname aan dit experiment. Dankzij steun van D66, SGP/ChristenUnie, CDA en Inwonersbelangen kreeg het voorstel een meerderheid in de raad.

In de gemeenten Groningen, Tilburg, Wageningen en Utrecht gaat dit experiment van start, begeleid door de universiteiten van die gemeenten. Als je bijstandsgebruikers minder achter de broek zit met regels, maar meer stimuleert, wat voor effect heeft dat?  Daarmee willen de universiteitssteden experimenteren. En daarvoor mogen in het kader van het experiment de regels van de landelijke overheid ook even opzij worden gezet. 

Voor Progressief Woerden sluit dit experiment natuurlijk helemaal aan bij de discussie die de partij op gang heeft gebracht. Fractievoorzitter Van Noort bepleit al lang een stimulerende houding van de gemeente en geen bestraffende houding op basis van allerlei beperkende regels. De verwachting is dat regelvrijheid en stimuleren veel beter werkt dan tegenprestaties en straffen. Dat kwam ook uit de bijeenkomst die Progressief Woerden september vorig jaar organiseerde met de Basisinkomen Partij. Lees hier het persbericht over die bijeenkomst.

 

Deel dit artikel


Velden gemarkeerd met * zijn verplicht om in te vullen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Nieuwsoverzicht