Weg met wegwerp - Wij stellen vragen

20/11/2020 - Wij streven met zijn allen naar een klimaat neutrale circulaire economie. Een economie waarin de negatieve impacts van economische activiteiten op ons milieu geminimaliseerd zijn, zodat we uiteindelijk een wereld achterlaten waar nog vele generaties na ons op een duurzame manier gebruik van kunnen maken. Dat is nogal een opgave en vraagt heel veel kleine stapjes vooruit. Een van die stapjes vooruit is volgens Progressief Woerden dat we veel minder wegwerpplastics moeten gaan gebruiken.

Bijvoorbeeld door wegwerpplastics zoals bier- en koffiebekers, maaltijd bakjes etc. zoveel mogelijk te vervangen door herbruikbare oplossingen. Samen met onze eigen regering en de Europese commissie denkt Progressief Woerden dat de gemeente hier een stimulerende rol in zou moeten nemen en daarom stelt raadslid Jelmer Vierstra de volgende vragen:

1.Is het college het met Progressief Woerden eens dat het gebruik van wegwerpproducten voor eenmalig gebruik zoveel mogelijk voorkomen moet worden als er geschikte herbruikbare alternatieven bestaan?

2.Is het college bereid om te kijken waar het gebruik van wegwerpproducten in de eigen organisatie (denk aan de wegwerpbekertjes tijdens raadsvergaderingen) voorkomen kan worden?

3.Wat is de visie van het college op de rol van wegwerpproducten in een klimaatneutrale circulaire economie?

 

Progressief Woerden is trots op Woerden als stad van vele evenementen. Wij hopen van harte dat zodra de omstandigheden dat weer toelaten we weer volop kunnen genieten van Koeiemart, Akoestival en Koningsdag. Wij zien op deze evenementen een grote kans om een flinke hoeveelheid wegwerpplastic (m.n. bierbekers) te vervangen door herbruikbare bekers. De stad Leiden heeft hier bijvoorbeeld ruime ervaring mee rondom het Leids ontzet.

4.Hoe ziet het collega haar eigen rol in het verduurzamen van het grondstoffengebruik in onze samenleving? En het gebruik van eenmalige producten in het bijzonder?

5.Is het college bereid om met de Woerdense evenementenorganisatoren in gesprek te gaan om te kijken of de wegwerpbeker hier vervangen kan worden door een herbruikbaar alternatief?

6.Is het college bereid om samen met de Woerdense aanbieders van bezorgmaaltijden te kijken of er herbruikbare alternatieven ingezet kunnen worden?

Deel dit artikel


Nieuwsoverzicht