Wachttijden voor een sociale huurwoning moet nu echt naar beneden

27/10/2016 - De wachttijd voor een sociale huurwoning in Woerden is lang, veel te lang volgens Progressief Woerden. Was het zes tot acht jaar volgens de cijfers van GroenWest in 2014, in 2015 is die wachttijd opgelopen tot tussen de acht en twaalf jaar!

Natuurlijk is het preventief inschrijven van Woerdenaren mede oorzaak van de wachttijden en is de zoektijd in de praktijk korter, maar ook die is nog altijd zo’n drie tot vier jaar. Dat maakt het probleem wat ons betreft dus eigenlijk nauwelijks kleiner. Het verleggen van aandacht naar zoektijden is ook een zwaktebod wat Progressief Woerden betreft. Iemand die zich inschrijft en na één reactie ziet dat hij op plek 80 komt reageert daarnaa een paar jaar niet. Dat heeft immers toch geen zin. Dat die mensen na een paar jaar, als ze eenmaal beginnen met reageren nog steeds vier jaar moeten reageren voordat ze een woning hebben is ook geen signaal dat het goed gaat. Een dalende zoektijd betekent volgens Progressief Woerden vooral dat mensen beter inzicht krijgen in vanaf welk moment het zin heeft om te gaan reageren. Niet dat ze het wel best vinden dat het zo lang duurt. Wat Progressief Woerden moet de wachttijd naar beneden en daar gaan we samen met Inwonersbelangen en het CDA voor in deze begroting.

Want je zal met twee kleine kinderen na een scheiding in een te dure koopwoning achterblijven. Urgentie… niet echt. Snel inschrijven en dan dus 11 jaar moeten wachten op een doorstroomwoning. Dan kan de zoektijd gemiddeld wel vier jaar zijn. Maar voor jou telt dat dus niet. Jij kan elf jaar op een houtje bijten met je opgroeiende kinderen, omdat de markt voor jouw inkomen niet vanzelf een passende woning levert.

Gelukkig hebben wij als politiek de kans om daar wat aan te doen. Want uiteindelijk gaan wij erover wat de prestatieafspraken met GroenWest gaan worden. Gaan wij erover hoe bestemmingsplannen voor onze eigen bouwlocaties eruit zien. En gaan wij erover hoe de wij de onderhandelingen met projectontwikkelaars in gaan. Maar dan moet je wel weten wat je wilt. Zeker in onderhandelingen met private partijen als projectontwikkelaars. Want dergelijke partijen gaan niet vanzelf het soort woningen bouwen die wij nodig hebben in onze gemeente. Die kiezen liever voor het soort woningen waarop de meeste marge te maken is. In sommige gevallen zullen dat soort woningen precies de woningen zijn die wij nodig hebben, maar vaak ook niet. Zeker niet als voor de Woerdenaren die behoefte hebben aan beter betaalbare woningen.

 

Deel dit artikel


Nieuwsoverzicht