Waarom Progressief Woerden vindt dat Woerden opvang moet bieden aan statushouders én vluchtelingen

24/03/2016 - Ieder mens is gelijkwaardig. Of je nu groot bent of klein, gereformeerd, ongelovig of moslim, homo, hetero of transseksueel, in welk land je wieg ook heeft gestaan. Een discussie over de opvang van vluchtelingen gaat volgens PW dus niet in de eerste plaats over beheersbare stromen. En al helemaal niet over tsunami’s. Alsof mensen een natuurramp zijn, vergelijkbaar met een windvlaag of aardbeving. En als Woerden haar bijdrage moet leveren in de huisvesting van statushouders dan doen wij dat gewoon. En als Woerden ook een bijdrage kan leveren in het opvangen van vluchtelingen in de procedure dan nemen wij ook daarin ons deel.

Eerst over statushouders. Het gaat namelijk om de opvang van mensen die in een situatie hebben gezeten die wij ons niet zo goed kunnen voorstellen: zij hebben hun thuis verlaten door oorlog en geweld. Een deel van deze mensen heeft, of krijgt binnenkort de zogenaamde ‘status’. Dit gaat om mensen wiens levensverhaal meerdere malen kritisch is bekeken wat tot de slotsom heeft geleidt dat zij terecht aanspraak maken op een warm welkom in onze samenleving. En Woerden kan een dergelijk warm welkom prima geven. Want de meeste Woerdenaren houden hun hart warm en hun hoofd koel. Zij zien de aantallen in perspectief en zullen vriendschappen sluiten, mensen helpen waar ze dat kunnen en genieten van de talenten die deze nieuwe Woerdenaren onze stad en onze dorpen te bieden hebben. 

Dan over vluchtelingen die nog in procedure zijn. De burgemeester heeft een voorstel gedaan om ook 400 mensen die nog niet het geluk hebben zo’n ‘status’ te hebben verkregen op te vangen. En ook daarin bekent Progressief Woerden kleur, liever vandaag dan morgen. Want je zal het maar zijn. Gevlucht voor een oorlog die niet de jouwe is, je wieg stond op een verkeerde plek. En dan kom je in een land uit waarvan je nog niet weet of je er mag blijven. Of jij voldoet aan de strenge regels die er voor het vinden van een nieuw thuis in dit land zijn. En het toetsen aan die regels duurt een tijd. In die periode verblijf je een tijdje hier, en dan weer een tijdje daar. Soms in tenten. Want er zijn te weinig plekken in de normale AZC’s. Dat voldoet in onze optiek dus niet aan het uitgangspunt van gelijkwaardigheid van mensen. Aan menselijkheid. Hoe goed bedoeld het ook is van onze landelijke overheid. Mensen die in Nederland geboren zijn worden ook niet heen en weer gesleept en in tenten gestopt. En dus wil Progressief Woerden net zo hard bijdragen aan het humaner maken van het leven van deze mensen dan bij die eerste groep vluchtelingen die al wel een status hebben. En dan vinden wij 400 mensen opvangen niet eens zo veel. Samen 800 vluchtelingen, met en zonder status. Dat is 1 nieuwe Woerdenaar op 63 ‘oude Woerdenaren’.
 

Deel dit artikel


Nieuwsoverzicht