Vuurwerk: maak van iedere knal een melding

26/11/2022 - Progressief Woerden wil al jaren toe naar minder vuurwerk. Het geknal veroorzaakt veel onrust bij mensen en dieren en het is ondertussen wel bekend hoe slecht het is voor de lucht. Verschillende keren stelden we vragen en in 2019 is onze motie ' beperking vuurwerkoverlast' aangenomen.

Door corona is er in 2020 en 2021 natuurlijk veel minder vuurwerk afgestoken door het verbod maar dit jaar lijkt het al weer flink los te gaan. We hebben overwogen ook dit jaar weer een motie in te dienen bij de begroting, maar aangezien deze behoorlijk dubbel zou zijn met die uit 2019 wilden we eerst eens kijken wat de gemeente zelf doet dit jaar aan aanpak vuurwerkoverlast. We zullen na de jaarwisseling hier vragen over stellen in de raad.

De gemeente heeft een meldpunt vuurwerkoverlast ingesteld en een melding kan je doen aan vuurwerkoverlast@woerden.nl
We roepen iedereen op om van iedere knal een melding te doen.

We hopen natuurlijk dat het meevalt dit jaar, maar als het weer opnieuw de spuigaten uitloopt hebben we dan cijfers als argument om stappen verder te zetten naar een vuurwerkvrije gemeente!

Lees hier onze motie van 2019 waarin we oproepen om te onderzoeken wat mogelijk is aan centrale vuurwerkshows.

Motie beperking vuurwerkoverlast

 

Deel dit artikel


Velden gemarkeerd met * zijn verplicht om in te vullen.

Reacties

Op 04-01-2023 11:43 schreef Ad: Maak van elke knal een melding?
Daar zouden we op 31 december 2021 meer dan een dagtaak aan hebben gehad. Toen werd er zonder onderbreking pakweg elke15 seconden een zwaar stuk vuurwerk tot ontploffing gebracht. Vanaf negen uur 's ochtends!
Dit jaar zijn we gevlucht voor de vuurwerkterreur. Wel heb ik op diverse momenten via onze deurbel camera 'steekproeven' genomen, want ik was benieuwd hoe het in 2022 zou zijn.
Het bleek van hetzelfde laken een pak... Gelukkig waren we Molenvliet ontvlucht.

Het meldpunt bij de gemeente gaf in december een poos geen auto-reply. Jammer, dat werkte ontmoedigend, want het wekte de indruk dat er voor niets melding werd gemaakt.

In plaats van een vuurwerkshow kan een lichtshow een milieuvriendelijker alternatief zijn. Of een gecombineerde water en lichtshow. Een combinatie zou om te beginnen het mooiste zijn. Alleen water en licht zal voor de vuurwerkliefhebber te stil zijn. Succes!

meld deze reactie als ongepast


Op 01-12-2022 20:44 schreef Jan: Waarom Email? Vorig jaar prima gegaan met de meldingspagina van vuurwerkoverlast. Werkte direct en helaas dit jaar nog geen verbod en/of gemeentelijke vuurwerkshow

meld deze reactie als ongepast


Nieuwsoverzicht