Succesvolle Primeur Mensenbieb Woerden

26/11/2017 - Met ruim 40 interessante, leuk en leerzame ontmoetingen is de Woerdense primeur van de Mensenbieb een succes. Tien levende boeken met zeer diverse thema's waren te leen voor Woerdense bibliotheekbezoekers afgelopen zaterdagmiddag. Leen eens een mens, een mens met een bijzonder verhaal, wat je anders niet zo snel zou horen. Over blind zijn, of dakloos, over Marokkaanse jongere zijn in Woerden, of een transgender.

Voor Woerdense Frank Sanders was het de eerste keer om als 'levend boek' te fungeren. "Het was vooral een goed gesprek over hoe het is om in een rolstoel te zitten. en ik heb ook nog tips kunnen geven aan iemand die zelf te maken ging krijgen met leven met een handicap." Ook de andere 'boeken' spraken van interessante en leerzame gesprekken. De jeugdige Francesca vertegenwoordigde het boek eenzaamheid: "opvalt is dat de 'lezers' in eerste instantie een ouder iemand verwachten bij het thema 'eenzaamheid' en dan verrast zijn om met mij in gesprek te gaan."

Initiatiefnemers Coby Franken van Progressief Woerden en Jantine Jansen van de Bibliotheek zijn tevreden over het verloop van de middag.
We hebben er heel hard aan getrokken, maar met hulp van de Mensenbieb zelf en het Cultuurfonds is het gelukt om iets unieks neer te zetten zegt Franken. We doen dit om bij te dragen aan meer begrip en meer sociale samenhang en ik denk dat we hierin zeker zijn geslaagd.

Wat Jantine Jansen van de bibliotheek betreft is dit het begin van een nieuwe terugkerende activiteit in de de bibliotheek die perfect past in de nieuwe functie van de bibliotheek: van collectie naar connectie. Niet enkel boeken lenen, maar een plek in Woerden waar je je blik kunt verruimen door je te verbinden met anderen. 

Kijk ook de uitzending van TV Utrecht over Frank Vaatstra, Ex-dakloze, in gesprek met Marieke van Noort

 

Deel dit artikel


Nieuwsoverzicht