Stille drama's in de zorg in Woerden - stemverklaring

28/11/2020 - Niet alleen de puinhoop bij de Oostdam was afgelopen raadsvergadering een drama. Er werd ook een besluit genomen dat voor sommige inwoners een enorm effect kan hebben op hun inkomen. Namelijk de verlaging van het PGB met wel 25%!
Het PGB, persoonsgebonden budget is een regeling waarmee je zelf zorg kan regelen als je wat je nodig hebt niet door de organisaties waar de gemeente een contract mee heeft geleverd wordt. Of als je liever zelf de regie hebt bij de zorg voor jezelf of je naaste.
Het is een kleine groep inwoners waar dit voor geldt, maar wel mensen die het vaak al moeilijk genoeg hebben. Want je hebt niet voor niets een PGB nodig. Dat betekent dat je zelf of je naaste veel zorg nodig hebt. Er zijn mensen die hun baan (deels) op moeten zeggen om te zorgen voor bijvoorbeeld een kind. Stel je voor dat jij 25% van je inkomen in moet leveren.
Dit besluit was het gevolg van de grote bezuinigingsoperatie die in september, onder de naam ‘strategische herorientatie’ door de raad is aangenomen.
Als eerder werd een verlaging van het informele PGB doorgevoerd. Ik was al bang dat dat het begin van het einde van de goede PGB-regeling in Woerden zou betekenen. Helaas blijkt dit inderdaad zo te zijn. Ik vrees dat het grootste deel van de gemeenteraad niet beseft wat dit echt betekent.
Wij vragen inwoners die door deze besluiten in de problemen komen zich te melden. Wellicht kunnen we toch nog wat repareren als echt zichtbaar wordt waar het drama zich afspeelt.
Daarom las Coby Franken onderstaande stemverklaring voor tijdens de raadsvergadering van 24 november

Als je als inwoner van Woerden hulp nodig hebt kun je zorg en ondersteuning krijgen. Dat kost geld. Maar je kan het ook zelf regelen, en dat kost ook geld. Mensen die het zelf willen regelen, omdat ze graag zelf de regie willen hebben, of omdat de bestaande organisaties niet bieden wat je echt nodig hebt kunnen daarvoor een eigen budget krijgen. Het PGB, persoonsgebonden budget. Daar hadden we in Woerden heel goede afspraken over. We wilden, en willen hoop ik, dat mensen zoveel mogelijk zelf kunnen regelen. Nu heeft het grootste deel van de gemeenteraad onlangs ingestemd met een heleboel bezuinigingen. En dat persoonlijke budget is er een van. Voor een persoonlijk budget krijg je 25% minder. Dat hakt er wel in! En dat wordt nu definitief vastgelegd in de nieuwe regeling. Dat betekent dat inwoners die het zelf regelen minder geld daarvoor krijgen. In het voorstel staat ook dat het verschil voor sommige mensen groot zal zijn.  Ook kan het daardoor gebeuren dat mensen aan moeten kloppen bij officiële zorginstellingen, en dat kan wel eens duurder uitvallen dan een potje voor mensen zelf met dat PGB. Jammer van het geld, jammer van onze inwoners die zelf zaken willen regelen. Ook de participatieraad heeft ons gewaarschuwd dat dit de kwaliteit van zorg aantast. Wij hebben tegen de begroting gestemd en dus ook tegen deze verlaging en stemmen ook tegen deze wijziging van deze verordening.

Deel dit artikel


Nieuwsoverzicht