Stemmen uit Woerden: een groot dorp met stadse allures

29/01/2017 - Woensdag 30 november organiseerde Progressief Woerden een debatavond met als thema “Dromen over Woerden in 2036”. Met zo’n 20 Woerdenaren hebben we samen bepaald waar wij vinden dat progressieve politiek in Woerden zich de komende jaren op moet richten.

Nieuwe politiek vraagt om innovatieve politiek. Paula Jasperse heeft ons verhaal van 30 november van begin tot eind gevisualiseerd. Die tekening ga je nog vaak zien in de stad en op onze bijeenkomsten!

Eerst hebben we gekeken naar het resultaat van ruim 40 uur aan 1-op-1 interviews met Woerdenaren. Wij Woerdenaren vinden Woerden bijvoorbeeld “een groot dorp met stadse allure” en “een gemeenschap die in een puberfase zit. We gaan alle kanten op”. Maar er zijn ook zorgen. Bijvoorbeeld over de kansen voor nieuwe Woerdenaren én hun interesse om actief onderdeel uit te maken van de Woerdense gemeenschap. Ook een goede woon- en werkplek voor jongeren staan bovenaan. Net als de wens om Woerden voorop te laten lopen door volledig circulair te worden. Dat lukt ons alleen als we alle creativiteit en ondernemerschap die er in de samenleving is, een kans geven
 
Het spannendste onderwerp was toch wel de verhouding tussen politiek en samenleving. Er wordt visie, ambitie en besluitvaardigheid van de politiek gevraagd. En er is ook de wens om juist vooral met elkaar, in de wijken en kernen, samen te werken aan een goed leven voor iedereen. Los van de politiek. Want zodra het politiek wordt, stokt het is het gevoel.
 
Door onze blik naar 2036 te plaatsen stapten we even voorbij die dilemma’s uit het hier en nu. We kwamen uit op een prachtige aanzet voor kernwaarden waar Progressief Woerden zich op wil richten.
 
Wij geloven namelijk dat alleen in een nieuw samenspel tussen samenleving en politiek we kunnen bouwen aan een samenleving waarin iedereen zich welkom en gezien voelt. Iedereen pakt daarin zijn eigen rol. Of het nu maatschappelijk ondernemer of politicus is, we vinden elkaar in het wát en het hóe. We willen met kleine stappen en veel persoonlijke verhalen Woerden in beweging brengen. We willen daar zijn waar het vonkt en schuurt. We willen dóen.
 
Met die energie gaan we verder in 2017. Wij zijn namelijk trots op Woerden. Daarom gaan we werk maken van een circulaire economie en bloeiende creatieve sector, diversiteit in het onderwijs, woonkansen voor iedereen en betrokken buurten. Op het stadhuis en vooral ook daarbuiten, in de cafés en op de pleinen.
 
Ook zin om de handen uit de mouwen te steken voor een Woerden waar de energie vanaf spat? Meld je bij Guus, Coby en Leonard en dan gaan we samen aan de slag! guusvanbork@progressiefwoerden.nl, cobyfranken@progressiefwoerden.nl en leonardfeis@progressiefwoerden.nl

Deel dit artikel


Nieuwsoverzicht