Statushouders welkom

23/05/2024 - Het nieuwe landelijke coalitieakkoord levert binnen Woerden de nodige discussie op over de eerdere weggestemde motie van de VVD en Lijst van der Does om de voorrang voor statushouders in te trekken.
Zelfs Nieuwsuur bezocht Woerden en bevroeg onder andere onze fractievoorzitter Coby Franken over het standpunt van Progressief Woerden.

In Nieuwsuur kwam met name onze zorg over het nieuwe coalitieakkoord naar voren als het gaat om wat er dan moet gebeuren met de opvang vluchtelingen en huisvesting van statushouders. Wat Progressief Woerden betreft is het polariserend om te suggereren dat statushouders de oorzaak zijn van woningnood. Hieronder onze argumenten op een rijtje.

  1. Het is geen specifieke voorrang voor statushouders, iedereen met urgentie (geen dak boven je hoofd) krijgt prioriteit.
  2. In Woerden kwamen vorig jaar 381 woningen beschikbaar waarvan 221 voor reguliere woningzoekenden en de rest voor urgentie waarvan 47 voor statushouders.
  3. ⁠En wat wil je doen: statushouders anders behandelen dan andere urgenties alleen omdat ze statushouder zijn? Dat is pure discriminatie.
  4. En wat doen we dan met mensen die vluchten…. oogkleppen op en laten barsten? En gemeentes als Ter Apel opzadelen met onoplosbare opgave….?

Vluchtelingen zijn mensen die niet veilig zijn in oorlogsgebieden, die worden vervolgd om wie ze zijn, van wie ze houden, om wat ze denken. Wij hebben de morele plicht een helpende hand te bieden.

Uiteraard zien wij ook zeker de nood van veel woningzoekenden. Er zijn gewoon te weinig betaalbare huizen beschikbaar. Een resultaat van jarenlang te liberaal beleid en het overlaten van onze woonopdracht aan de vrije markt.

Wij doen er alles aan om te strijden voor meer sociale woningbouw bij al onze nieuwbouwprojecten. Bij de onderhandelingen over ons eigen coalitieakkoord hebben we het percentage wweten op te hogen van 20 naar 25% sociaal. Wat ons betreft mag dit nog verder omhoog naar 30% minimaal.

En bij de besluitvorming over het nieuwe AZC en de kans die het COA ons biedt om 98 flexwoningen te bouwen hebben wij gepleit voor een goede mix bij toewijzing hiervan aan 1/3 statushouders, 1/3 spoedzoekers en 1/3 statushouders.
 

Deel dit artikel


Nieuwsoverzicht