Progressief Woerden wil peiling over vuurwerk

28/01/2016 - Vuurwerk houdt Progressief Woerden al jaren bezig. De partij is voorstander van vuurwerkvrije zones op strategische plaatsen in de stad.

Fractievoorzitter Marieke van Noort “Het afsteken van vuurwerk op en rond Oud en Nieuw brengt ieder jaar veel schade met zich mee. Vooral voor mensen die hierdoor in het ziekenhuis belanden, maar ook voor dieren en het milieu. Daarnaast kost het vandalisme dat met vuurwerk gepaard gaat de belastingbetaler veel geld en jaagt het veel mensen de stuipen op het lijf.”
Inwonersbelangen kwam met het idee om tijdens het aanstaande referendum over de Europese toetreding van de Oekraïne, ook andere onderwerpen te peilen. Van Noort: “Dat idee sprak ons op zich aan, alleen de onderwerpen die zij in eerste instantie kozen vonden wij niet geschikt. We zijn blij dat Inwonersbelangen zich bereid verklaarde om de behoefte aan vuurwerkvrije zones te gaan peilen”.
Progressief Woerden is uiteindelijk voorstander van het afsteken van collectief professioneel vuurwerk tijdens oud en nieuw in plaats van consumentenvuurwerk, maar die regels maakt de gemeente niet. Dat wordt in Den Haag besloten. Van Noort: “onze indruk is wel dat er steeds meer draagvlak komt voor inperking van consumentenvuurwerk via vuurwerkvrije zones. We zijn heel benieuwd hoe de Woerdenaren daar nu tegenaan kijken. Een inwonerspeiling kan ons helpen daar een beeld van te krijgen.”
Vanavond stemt de gemeenteraad over het initiatief van Inwonersbelangen en Progressief Woerden. 

 

Noot:  helaas is de motie niet aangenomen, maar Progressief Woerden zal blijven doorgaan met het op de agenda zetten van het terugdringen van vuurwerk. Gelukkig merken we dat ook maatschappelijk het toestaan van vuurwerk steeds meer ter duscussie wordt gesteld. Uiteindelijk zal vuurwerk binnen duidelijke grenzen iets worden waar we van kunnen genieten.

Deel dit artikel


Nieuwsoverzicht