Progressief Woerden wil een stemmal in het stemhokje bij gemeenteraadsverkiezing 2022

06/12/2021 - Progressief Woerden wil een stemmal in het stemhokje. Hierdoor is het mogelijk voor mensen met een visuele beperking om te stemmen. Progressief Woerden vindt dat er minimaal een stemhokje moet worden uitgerust met een stemmal. Stemmen is immers een recht voor alle inwoners.

Voor Coby Franken is dit geen breinbreker. Samen met het CDA heeft ze daarom verzocht om minstens één stemmal aan te schaffen. Door het stemformulier in de mal te plaatsen kan de stemmer via een koptelefoon horen welke partijen er op het formulier staan. Ook zijn voelbare cijfers en braille aangebracht. De stemmer kan hierdoor zelfstandig stemmen. Coby Franken: ' In een democratie moet elke stem kunnen tellen. Hoe mooi is het dat wij met deze eenvoudige mogelijkheid kunnen zorgen dat mensen met een visuele beperking vrijuit hun stem kunnen uitbrengen'. 

De stembureau's op het gemeentehuis of het station lijken goede keuzes om de stemmal te plaatsen. Deze mogelijkheid zou de loep die de gemeente ter beschikking stelt en de kandidatenlijst in grote letters en in braille op het gemeentehuis goed aanvullen. De stemmal zorgt ervoor dat alle inwoners met een visuele beperking nog zelfstandiger kunnen stemmen.

Deel dit artikel


Nieuwsoverzicht