Progressief Woerden stelt vragen over de energietoeslag

10/09/2022 - Naar aanleiding van geluiden over inwoners van Woerden die moeite hebben om de energierekening te betalen heeft Progressief Woerden vragen gesteld aan de wethouder.

Schriftelijke vragen – Uitkeren energietoeslag in Woerden

De NOS heeft uitgezocht dat de helft van de mensen die recht hebben op de energietoeslag nog geen geld heeft ontvangen. Ook in Woerden horen we dat lang niet iedereen, die daar recht op heeft, het geld heeft ontvangen. Sommigen krijgen deze toeslag automatisch, maar veel mensen moeten deze toeslag zelf aanvragen. Mensen met een AOW of met een minimumloon moeten de uitkering aanvragen. Dat is voor veel mensen lastig; vooral het online aanvraagformulier is ingewikkeld. Ook studenten lopen vast: zij komen in aanmerking voor de uitkering, maar kunnen geen online aanvraag doen. De Duurzaamheidswinkel in Woerden wil mensen graag helpen met hun aanvraag, maar heeft hiervoor niet voldoende capaciteit.

Progressief Woerden stelt daarom de volgende vragen:

Hoeveel procent van de 1700 gezinnen in Woerden die in aanmerking komen voor de uitkering hebben deze ontvangen? Wanneer verwacht de gemeente dat iedereen, die er recht op heeft, is betaald?

Wat doet de gemeente om mensen in Woerden actief te informeren over deze regeling. Hoe ondersteunt de gemeente mensen bij hun aanvraag? Welke obstakels zijn er om de gerechtigden te bereiken en wat wordt daaraan gedaan?

Hoe kunnen mensen hulp krijgen bij de aanvraag? Kan dit bijvoorbeeld via de dorpshuizen, het gemeentehuis, bibliotheken, de Duurzaamheidswinkel en/of andere maatschappelijke organisaties? Zo ja, zijn er mogelijkheden om deze contactpunten (tijdelijk) te helpen met extra menskracht voor deze ondersteuning?

Wordt het online aanvraagformulier aangepast zodat het gemakkelijker wordt om een aanvraag in te dienen en het ook voor studenten die een zelfstandig huishouden runnen mogelijk wordt een aanvraag te doen?

Namens de fractie van Progressief Woerden,

Marjolein Doorewaard

Inmiddels heeft het college de vragen beantwoord. U vindt deze hier.

We stellen het op prijs dat het college zich inspant om het geld snel uit te keren aan de mensen die daar recht op hebben. Wij blijven meekijken totdat iedereen die het moeilijk heeft is bereikt. Ook kijken we of deze uitkering voldoende is.

Deel dit artikel


Nieuwsoverzicht