Progressief Woerden op werkbezoek bij het Klooster

23/12/2021 - In het kader van 'op werkbezoek' is Progressief Woerden te gast bij verschillende clubs en organisaties in Woerden. Lijsttrekker Coby Franken en de oudgedienden en nieuwe leden van de fractie willen zich goed voorbereiden op de komende periode. We willen vooral weten wat de vraagstukken en wensen van de bezochte organisaties zijn voor de komende periode. Dit werkbezoek gingen Coby Franken, Lilian Biber en Jelle IJpma virtueel op bezoek bij het Klooster en spraken met directeur Natasja Heemskerk.


Het klooster is gebouwd in 1899 in opdracht van de Fransiscaner orde. In 1978 is het vanwege leegloop verkocht aan de gemeente Woerden. Het gebouw kreeg meteen de functie streekmuziekschool. Na enkele jaren is de binnentuin dichtgemaakt waardoor podiumruimte ontstond. Daarmee kreeg het gebouw ook een theaterfunctie en tegenwoordig kun je zelf een dj-cursus volgen. 
Een school in ontwikkeling dus. Sinds 2019 zwaait directeur Natasja Heemskerk de scepter. Ze is geschoold in bedrijfskunde en marketing en kwam via de krantenwereld en evenementenbranche in Woerden terecht. Natasja heeft een duidelijke visie. Vaak heeft cultuur een wat elitair stempel, maar niet als het aan Natasja ligt. Ze maakt zich er sterk voor om de podiumkunsten, waar het klooster zich op richt, dicht bij de mensen te brengen. 
De directeur heeft menu zilver bedacht, een project dat senioren in de gelegenheid stelt om van muziek te genieten en deze ook zelf te maken. Daarvoor werkt ze samen met verschillende zorginstellingen. 
Omdat muziek in het onderwijs ver is verdwenen heeft het klooster meegedaan met ‘muziek in de klas’ waarvoor koningin Maxima als ambassadeur optreedt. De muziekschool zorgt ervoor dat muziek weer een vak is. Bijna alle scholen in Woerden doen hieraan mee, zodat muziek maken toch bereikbaar is gebleven voor alle kinderen in Woerden.
Het is inmiddels bekend dat muziek luisteren en maken goed is voor de gezondheid. Toch worden kinderen vooral gestimuleerd om te sporten en blijft cultuur daarbij ver achter. Om muziek toegankelijk te houden voor alle jongeren in Woerden schrijft ze fondsen aan. Deze vorm van inkomen is niet structureel. Directeur Natasja roept de politiek dan ook op om cultuur ook te zien als middel om de mentale en fysieke gezondheid van mensen te verbeteren en daaraan structureel een bijdrage te leveren. Progressief Woerden staat sympathiek tegenover dit voorstel, maar weet ook dat sinds het besluit om de Rembrandtbrug aan te leggen juist veel is bezuinigd op het sociaal domein. 


Natuurlijk wilde Progressief Woerden ook weten hoe inclusief het klooster is. Inclusie in de vorm van multi-cultureel is er wel, maar kan nog verder vorm krijgen. Zo is er bijvoorbeeld een Molukse dansgroep. Het is soms lastig om docenten te werven uit deze culturen, meent directeur Heemskerk. Progressief Woerden hoopt dat nog meer culturele groepen actief zullen worden in het klooster. 
Het is duidelijk dat Natasja Heemskerk een duidelijke visie heeft. Muziek en theater moeten toegankelijk zijn voor iedereen. Progressief Woerden hoopt dat deze visie nog nadrukkelijker wordt uitgewerkt in de komende uitvoeringsagenda. 
Momenteel is het klooster mooi verlicht in allerlei kleuren om wat kleur te brengen in sombere dagen. Indien je tijd hebt loop er dan even langs, dat is zeker de moeite waard.
 

Wilt u ook eens (virtueel) koffiedrinken met onze fractie? We komen graag langs. Stuur een mailtje aan info@progressiefwoerden.nl.

Deel dit artikel


Nieuwsoverzicht