Progressief Woerden op de bres voor Romeinse schepen

15/11/2021 - Woerden heeft een heel interessante geschiedenis. Deze geschiedenis zal tijdens de viering van '650 jaar Woerden' het middelpunt van de festiviteiten zijn. De Romeinse schepen zijn een uniek onderdeel van de geschiedenis. Progressief Woerden wil de schepen dan ook in de Woerdense singels zien tijdens de festiviteiten het komende jaar. Ze vragen de gemeente Woerden om alles in het werk te stellen de schepen naar Woerden te halen.

In 2008 werd de Stichting Romeins Schip in Woerden de trotse eigenaar van het schip de Per Mare ad Laurium. Enkele jaren later kwam de kleinere Fiducia erbij. Tien jaar waren de schepen in de zomer te bewonderen in de Woerdense singels en haven. De rondvaarten die door de Stichting werden georganiseerd waren een succes. 

Maar de Stichting Romeins schip had een chronisch tekort aan vrijwilligers en de kwaliteit van de schepen ging achteruit door het ontbreken van een overkapping. In 2018 waren de schepen voor het laatst te zien in Woerden, daarna werden ze overgenomen door een Utrechtse stichting en gingen ze in de Utrechtse grachten varen.

Progressief Woerden vindt dat de schepen weer in de Woerdense singels en haven thuishoren. Ze vragen de gemeente om een rol te spelen bij het behoud van dit cultureel erfgoed voor de stad. Immers, de gemeente heeft in het verleden aangegeven een bijdrage te willen leveren bij het ‘beleefbaar maken van de Romeinse geschiedenis’.  Progressief Woerden doet een dringende oproep aan het college om zich in te zetten om deze schepen tijdens ‘Woerden 650 jaar’ in Woerden te laten varen. De partij wil daarom weten welke inspanningen de gemeente heeft verricht om de schepen naar Woerden te halen en met welk resultaat. Progressief Woerden hoopt andere partijen zich ook achter dit idee scharen en dat met vereende krachten rondvaarten in deze indrukwekkende schepen in Woerden weer werkelijkheid worden.  

Deel dit artikel


Nieuwsoverzicht