Privacy Café 10 mei: De gemeente hoeft niet alles te weten.

11/05/2016 - Welke informatie heb je nodig om een beslissing te nemen. Meer dan dat is niet nodig, en moet je als gemeente ook niet willen vragen van burgers. Dat is een van de belangrijke conclusies die gisteravond getrokken werd op het privacycafé dat door Progressief Woerden en D66 Woerden georganiseerd werd in de bibliotheek.

Een onderwerp dat op behoorlijk wat belangstelling kon rekenen, want de zaal van de bibliotheek was tijdens het avonduur behoorlijk gevuld. Na een inleiding door wethouders Yolan Koster en Hans Haring die de dilemma’s uit hun eigen praktijk naar voren brachten , gingen de aanwezigen met elkaar in discussie aan de hand van een aantal realistische, maar zeer complexe cases.

Privacyjuriste Jolanda van Boven was uitgenodigd om deel te nemen aan de discussie en haar expertise in te brengen. Zo hamerde zij op het belang van nadenken over de vraag of maatregelen minder ingrijpend kunnen en wel in verhouding staan tot het te bereiken doel. 

Marieke van Noort (Progressief Woerden) en Heerd Jan Hoogeveen (D66 Woerden) zijn tevreden. Marieke van Noort: “Wij hebben veel interesse in een opzet waarbij gegevens alleen worden gedeeld tussen professionals als de mensen om wie het gaat, erbij zitten. Dat zoiets langs komt is toch de winst van zo’n avond.” Heerd Jan Hoogeveen beaamt dat: “Voor D66 is bescherming van de inwoner ten opzichte van de overheid essentieel. Dat kan wringen met de verantwoordelijkheid die je als overheid hebt. Daar willen wij proberen scherpe scheidslijnen in te trekken.” 

Deel dit artikel


Nieuwsoverzicht