Politiek debat

03/03/2021 - Op 2 maart gingen vijf kandidaten van grote landelijke partijen met zetels in de Woerdense raad met elkaar in debat over wonen, zorg en duurzaamheid. Kijk terug!

Laura Bromet van GroenLinks, Derk Boswijk van het CDA, Loes Ypma van de PvdA, Zohair el Yassini van de VVD en Constance Tiemens van D66 debateren over een aantal stellingen:

Corona heeft grote impact op de samenleving en zet ook veranderingen in gang. Dit heeft impact op de ontwikkeling van kapitalisme, dienstverlening, rol van de overheid en betrokkenheid naar elkaar.
Hoe ziet de toekomst eruit in het licht van deze crisis? Welke (maatschappelijke) waarden en rolneming zijn belangrijk en hoe wordt hier het debat over gevoerd? Wat is vooral in onze regio van belang volgens jou?

In de Randstad en ook in het Groene Hart is een groot tekort aan woningen voor starters. Het beleid van de ‘rode contouren’, waarbij beperkt mag worden uitgebreid buiten de verstedelijkte gebieden, moet daarom in het Groene Hart worden losgelaten.

De zorg staat al jaren onder druk, wordt steeds duurder en ook de arbeidsmarkttekorten lopen op. De decentralisaties hebben ook niet volledig gebracht wat werd gehoopt. Om deze opgaves aan te pakken moet de landelijke overheid weer de regie op de zorg krijgen. En dit zou voor ons lokaal hier …. betekenen.

De energie transitie moet veel meer in samenhang met andere klimaatthema's worden gezien. Bijvoorbeeld in het Groene Hart kunnen we ons beter druk maken om de bodemdaling die straks nog veel meer CO2 uitstoot gaat veroorzaken.  Hoe lossen we dat op?

De verschillen tussen wie betrokken zijn bij samenleving en wie afhaakt worden groter en groter. Echte democratie vraagt om een andere inrichting van onze democratie. Het partijenstelsel staat hierbij in de weg. Ook lokaal krijgen we steeds meer verschillende kleine partijen. Hoe kunnen we ook lokaal en regionaal de politiek dichter bij de inwoners brengen, of de inwoners dichter bij de politiek?

Kijk hier terug naar het debat over deze thema's

https://www.youtube.com/watch?v=qn6ii_ad0fM

Wij kijken terug op een lekker pittig debat. Meer dan 50 mensen deden mee in de zoom en ook via de livestreams en de uitzending van RPL keken mensen mee. En het was erg goed om dat samen met de andere lokale landelijke partijen CDA en VVD en D66 te organiseren.

 

Deel dit artikel


Nieuwsoverzicht