“Pleegzorg mag niet tussen wal en schip vallen.”

04/02/2016 - “Pleegzorg is een vorm van jeugdhulp die heel goed werkt en het zou zonde zijn als we het door misverstanden ingewikkelder maken dan nodig is,” stelt Coby Franken van Progressief Woerden. Sinds de gemeenten verantwoordelijk zijn voor de jeugdzorg zijn ze dat dus ook voor de pleegzorg. “Wij willen dat pleegzorg zo makkelijk mogelijk gemaakt wordt en daarom hebben we vragen gesteld over een aantal zaken.”

Franken is zelf persoonlijk betrokken en herkent een aantal vragen in de praktijk: “Zo is de woonplaats van een pleegkind is niet altijd even duidelijk, er zijn namelijk zowel biologische als pleegouders. En die wonen lang niet altijd in dezelfde woonplaats. En daardoor is bijvoorbeeld ook niet altijd duidelijk welke gemeente verantwoordelijk is voor de zorg”.

Maar er zijn meer zaken die duidelijker kunnen in Woerden volgens Franken: “Bijvoorbeeld over wat gebeurt als een pleegkind 18 jaar is maar nog niet volledig voor zichzelf kan zorgen. Blijft er dan een vergoeding bestaan? En wat als je pleegkind is gekomen via een jeugdzorginstelling waar Woerden geen contract mee heeft. Krijgen de ouders dan nog wel de financiële ondersteuning en de begeleiding? Zolang dat soort zaken onduidelijk zijn lopen we het risico we kansen die pleegzorg biedt onbenut laten.”

Daarnaast wil Progressief Woerden weten wat de gemeente doet om het makkelijker te maken om pleegouder te worden. Franken: “Pleegouder zijn is heel mooi, maar de ingewikkelde regels kunnen afschrikwekkend werken. Wij willen van het college weten wat het doet om pleegouder worden zo makkelijk mogelijk te maken. En natuurlijk roepen we Woerdenaren die het overwegen op er werk van te maken. Want er kan heel veel verschil gemaakt worden in het leven van een kind dat het niet makkelijk heeft gehad.” 

 

Lees hier de vragen die de fractie stelt over pleegzorg aan het college

Het college dient hier in 30 werkdagen een antwoord op te geven. 

NOOT: inmiddels zijn de vragen beantwoord. Lees hier de antwoorden van het college

Deel dit artikel


Nieuwsoverzicht