Pas op met flexibel cameratoezicht

31/05/2018 - Er bestaat al een mogelijkheid in Woerden om cameratoezicht en camerabewaking in te zetten. Nu is er ook de wettelijke mogelijkheid om flexibele camera's te gebruiken zoals dashcams en drones en de burgermeester daartoe de bevoegdheid te geven. Progressief Woerden is waakzaam als het gaat om privacy en we vonden dat het raadsvoorstel te veel vrijheid bood en te weinig garanties. Daarom stemden we tegen het voorstel en deden een poging om extra waarborgen in te bouwen. Helaas waren we de enige partij die hier tegen waren. We willen wel laten weten hoe wij hier in staan. Lees hier ons persbericht dat we stuurden na de behandeling van het voorstel in de raad.

Pas op met flexibel cameratoezicht

Progressief Woerden stemt tegen de inzet van flexibel cameratoezicht. In tegenstelling tot andere partijen staat Progressief Woerden zeer kritisch ten opzichte van een uitbreiding van de mogelijkheden van cameratoezicht.

Progressief Woerden ziet geen noodzaak voor het inzetten van flexibel cameratoezicht. Coby Franken dook als fractieassistent al eerder in het dossier camerabewaking van de fietsenstalling bij het station. Uit de cijfers die we nu krijgen na een jaar camerabewaking halen wij niet een zeer sterke noodzaak van überhaupt camerabewaking of toezicht. De noodzaak voor uitbreiding met flexibel toezicht ontbreekt, zeker omdat het flexibele camera’s veel makkelijker en goedkoper zijn in te zetten.

Franken: Extra inzet van cameratoezicht, zeker als het ook nog eens drones zijn, kan juist een gevoel van onveiligheid geven en voor sommige bewoners ook het idee van: big brother is watching you. 

 

Om in ieder geval zorgvuldigheid te borgen bij het gebruik van dergelijke middelen dienden wij samen met D66 een motie in om bij de inzet van flexibele camera’s heel goed te toetsen en evalueren ten aanzien van noodzaak en wenselijkheid.

 

De burgemeester heeft een toezegging gedaan om een stappenplan voor de raad te maken voor de inzet van cameratoezicht. Op basis van deze toezegging is de motie ingetrokken. Progressief Woerden blijft onverminderd waakzaam als het om de privacy van de inwoners gaat.

Deel dit artikel


Nieuwsoverzicht