OZB omhoog en sociale voorzieningen gekort voor investeringen in asfalt

05/06/2018 - Voor ruim een miljoen wordt er bezuinigd op sociale voorzieningen en de OZB zal op termijn met veel meer dan zes procent verhoogd moeten worden. Dat zijn volgens Marieke van Noort van Progressief Woerden de consequenties van de investeringen in asfalt die de nieuwe coalitie wil doen.

“Naast de forse bezuinigingen op sociale voorzieningen van 1,1 miljoen per jaar is een totale verhoging van dertien procent is nodig om de geplande investeringen in verkeersmaatregelen volledig waar te kunnen maken. Dat is niet hoe het de kiezer is voorgespiegeld door CDA en LijstvanderDoes” is de eerste reactie van Progressief Woerden op het nieuwe coalitieakkoord.

Van Noort: “Progressief Woerden heeft de hele campagne gewaarschuwd voor de forse lastenverzwaringen en bezuinigingen die nodig zijn om de aangekondigde investeringen in Randwegen waar te maken. CDA en LvdD deden dat steevast af als onzin en nu blijkt dat zij de kiezer op het verkeerde been hebben gezet.” In het coalitieprogramma ‘Duurzaam en daadkrachtig midden in de samenleving’ doen D66, CDA, CUSGP en LvdD voorstellen om de OZB met zes procent te verhogen. Daar bovenop zal in de toekomst de OZB met nog een keer zeven procent moeten worden verhoogd om de totale geplande investering van bijna 16 miljoen duurzaam te dekken. De totale lasten die met deze investering samenhangen zijn door de partijen slim uitgesteld tot na de begrotingstabel in het akkoord. 

‘Investeringen in een Westelijke Randweg konden prima zonder OZB-verhogingen’ en ‘de inwoner zou er niets van merken’ memoreert fractievoorzitter Marieke van Noort uitspraken van beide partijen in campagnetijd. “De coalitie spreekt in het programma over het eerlijke gesprek dat we met de Woerdenaren moeten voeren. Een welgemeend excuus voor het jokken van partijen in campagnetijd lijkt mij dan een noodzakelijke start”, aldus Van Noort. 

Deel dit artikel


Nieuwsoverzicht