Op werkbezoek bij Woerden Sport

21/12/2021 - In het kader van 'op werkbezoek' is Progressief Woerden te gast bij verschillende clubs en organisaties in Woerden. Lijsttrekker Coby Franken en de (deels nieuwe) fractie willen zich goed voorbereiden op de komende periode en willen daarom weten wat de vraagstukken en wensen zijn voor de komende periode. Dit werkbezoek gingen Coby Franken, Marjolein Doorewaard en Lilian Biber op bezoek bij Woerden Sport en spraken met het bestuur en de directie van de zwembaden in Woerden en Harmelen.

Toen in 2014 de overeenkomst tussen de gemeente en de toenmalige commerciële beheerder van de twee zwembaden in Woerden (Batenstein) en Harmelen (H2O) afliep, ontstond de vraag 'hoe verder?'. Niet iedereen was tevreden over hoe het zwembad werd geëxploiteerd. Zo ook enkele sportievelingen die het plan opvatten om het beheer van deze baden op zich te nemen. Een boud plan. Kon dat wel goed gaan? Daarvan moest zeker de gemeente worden overtuigd. Dat ging niet zonder slag en stoot.
Bijzonder was dat deze inwoners een nieuwe visie meenamen. Ze wilden niet verdienen aan de zwembaden. Ze wilden het beheer om de maatschappelijke functie van het zwembad overeind te houden. Zwemlessen voor alle kinderen behouden en jong en oud de gelegenheid geven om te bewegen en zich zeker te voelen in het water. Met die nieuwe visie kwam ook een nieuwe aanpak.
Toen de gemeente eenmaal overstag was kon in 2015 de overeenkomst voor 10 jaar worden getekend. 
Twee zwembaden beheren is echt geen gemiddelde vrijwilligersklus. Er komt veel expertise en ervaring bij kijken, zoals Regelgeving, Financiën, Lange Termijn Visie, Marketing, Techniek. Er werd een structuur opgetuigd, een Raad van Toezicht aangesteld en een Adviesraad opgezet waarin de nodige expertise werd verzameld. 
Dat de bedrijfsvoerders een maatschappelijke visie als leidraad hanteerden was al meteen te merken bij de totstandkoming van BatensteinBuiten.

Al sinds de opening van BatensteinBuiten geniet jong en oud, arm en rijk van de gratis voorziening. Een topstaaltje inclusie, hier kan iedereen meedoen. De voorziening wordt in stand gehouden door de consumpties die worden gebruikt door de bezoekers. Maar ook in het zwembad is te merken dat er een maatschappelijke visie aan ten grondslag ligt. Voorzieningen, tijden of faciliteiten die geen winst opleveren worden niet direct gesloten. Indien er een maatschappelijk nut is, probeert men de financiering elders rond te krijgen. Zo hebben zwemlessen aan kinderen de hoogste prioriteit.


Maar hoe gaan we nu de toekomst in? De overeenkomst tussen de gemeente en de beheerders loopt in 2025 af. Het zwembad voldoet niet meer helemaal aan de eisen van deze tijd. Is het tijd voor een nieuw zwembad? Verlaagt dat de exploitatiekosten en gebruiken we dan minder energie?  Maar belangrijker nog, hoe gaan we verder met het beheer in een breder perspectief? Maakt omvorming tot een Sportbedrijf een robuustere organisatie mogelijk?

Progressief Woerden is heel enthousiast over de maatschappelijke functie als visie voor het beheer. Als het aan ons ligt houden we de commerciële partijen voorlopig buiten de deur. Winsten moeten ten goede komen aan de inwoners van Woerden en niet aan beleggers. De huidige bestuurders kunnen de omvangrijke klus, die ze zo succesvol op zich hebben genomen, niet nog 10 jaar voortzetten. Dat betekent dat er een nieuw bestuur moet komen en de gemeente tijdig actie en besluiten moet nemen. Over de toekomst zullen in de gemeenteraad nog de nodige gesprekken worden gevoerd. Maar we wilden toch al wat aandacht schenken aan dit mooie staaltje inwonersinitiatief, waardoor deze voorziening voor zoveel Woerdenaren bereikbaar bleef. Woerden is heel veel dank verschuldigd aan de durfals die dit op zich hebben genomen. Mooier gaat het niet worden. Maar willen we iets dat in de buurt komt, dan zullen we echt bijtijds moeten nadenken over het vervolg. Dus...... wordt vervolgd.


 

Deel dit artikel


Nieuwsoverzicht