Noodfonds energiearmoede Woerden trekt 1 miljoen uit voor mensen in nood

23/12/2022 - Als onze inwoners het zwaar hebben moeten we naast hen staan. En dat doen we met een noodfonds energiearmoede. De gemeente trekt 1 miljoen uit voor het ondersteunen van inwoners en organisaties die kopje onder dreigen te gaan door hoge energiekosten.
Afgelopen raadsvergadering werd het voorstel besproken.

Lees hier onze bijdrage aan het debat en en uitleg over het noodfonds.

Wat is het noodfonds energiearmoede

Inwoners en maatschappelijke organisaties in Woerden dreigen in de knel te komen door de hoge energiekosten. Daar wil de gemeente een helpende hand aan bieden. Tijdens de begroting is al een post van 1 miljoen gereserveerd voor een noodfonds energiearmoede. Nu ligt er een voorstel voor om dit verder uit te werken en daarbij uit te gaan van drie belangrijke pijlers:

  1. Ondersteunen inwoners door het optrekken van de inkomensgrens voor de energietoeslag van 120 naar 140% bijstandsnorm.
  2. Duurzaamheidsmaatregelen om huizen te isoleren
  3. Ondersteunen maatschappelijke organisaties met een (te) hoge energienota.

Deze drie worden uitgewerkt tot een concreet pakket van maatregelen dat uiterlijk maart 2023 beschikbaar zal zijn.

 

Spreektekst bij de raadsbehandeling

Fijn dat er snel een uitwerking is gekomen van het besteden van 1 miljoen voor energie armoede. We kunnen ons vinden in de balans tussen inkomensregelingen, duurzaamheidsmaatregelen en steun aan organisaties. Wij zijn enorm verheugd dat we in Woerden de inkomensgrens voor energietoeslag kunnen ophogen tot 140%. Het wordt nu uitgewerkt. Wat ons betreft wordt het zo snel mogelijk operationeel. In het raadsvoorstel staat maart 2023, dat is best laat. Maar op politieke avond hebben we gehoord dat ook de wethouder zsm wil starten, 1 februari. Doen dus! En daarom gaan we er ook zonder meer in mee dat dit voorstel redelijk generiek is en niet tot in detaill.

Lees hier het voorstel

 

Deel dit artikel


Nieuwsoverzicht