Langs de deuren in het Schilderskwartier

03/06/2017 - Progressief Woerden wil in de aanloop naar de verkiezingen in gesprek met inwooners over wat zij vinden van Woerden en van hun wijk en wat ze vinden wat er beter kan.
Vandaag, zaterdag 2 juni bezochten we het Schilderskwartier. We spraken ongeveer 60 bewoners.

Wat  een warme en sociale wijk! De eerste indruk is dat de inwoners van het Schilderskwartier bijna zonder uitzondering blij zijn in Woerden te wonen en ook heel positief over hun eigen wijk. Veel contacten met elkaar. Er is veel sociale samenhang. Bewoners kennen elkaar en letten op elkaar. Overal bankjes voor de deur, mensen zitten lekker buiten, maken praatjes. En er wordt veel gebarbequed!

Wel zijn er dingen die beter en anders kunnen. Zoals meer voorzieningen voor kinderen en jongeren. Vooral voor de groep van 12-18 is er veel te weinig te doen. Er zijn wat hangplekken, maar niks leuks te doen. Te groot voor speeltuintjes en nog niet toe aan stappen in de stad. Er werden natuurlijk suggesties gegeven. Bijvoorbeeld het uitbreiden van mogelijkheden voor Freerunning, of een ontmoetingsplek ergens, mèt begeleiding, dat is wel een voorwaarde.

Ook het verkeer kwam regelmatig naar voren. Gevaarlijke oversteekplekken bij de Joseph Israelslaan voor kinderen door hardrijdende auto's en fietsers.

En gebrek aan doorstroming in woonruimte. Er komen al weinig woningen beschikbaar en te vaak is het idee dat een vrijkomende woning dan aan iemands neus voorbij gaat omdat er iemand anders urgenter is. Dat snapt men wel, maar het duurt gewoon te lang en er is te weinig beschikbaar, ook voor scheefwoners die best willen doorstromen.

We hebben wat opvallende uitspraken verzameld:

  • Ik merk dat de zorg er niet meer altijd is maar gelukkig kan ik rekenen op de buren
  • Zou fantastisch zijn er meer plek komt voor jongeren, bijvoorbeeld uitbreiding freerunning.
  • Woerden is ok, maar ik snap sommige dingen van de gemeente niet. Waarom halverwege onze straat gestopt met onderhoud, waarom renovatie stadhuis, er staat zoveel leeg
  • Voor mijn gevoel is het knokken om de gemeente mee te krijgen
  • Mijn kind wordt binnenkort 18, ik ben ben bang dat ze pas het huis uit kan als ze 28 is.
  • Er is te weinig te doen in Woerden voor jongeren.
  • Woningen in de buurt die vrij komen gaan te vaak naar anderen, terwijl buurtbewoners niet door kunnen groeien.
  • Ik ben scheefhuurder en wil best weg, maar er is niks te koop voor mijn portemonnee
  • We gaan in deze wijk van het gas af, dat is goed, ik zou wel meer willen worden betrokken bij het hele proces, we worden niet voldoende geinformeerd.

We zijn blij met al deze input om mee te nemen in het schrijven van ons programma.

Volgende week gaan we naar Snel en Polanen.

 

Deel dit artikel


Nieuwsoverzicht