"Je zult het maar zijn...."

24/09/2015 - Donderdag 24 september voert de gemeenteraad een interpellatiedebat over de opvang van vluchtelingen Woerden. Progressief Woerden stelde al eerder vragen en hield een pleidooi voor extra inspanning door de gemeente om opvang te realiseren. Voor Progressief Werden is een warm welkom aan vluchtelingen een vanzelfsprekendheid. Lees hier de spreektekst van onze fractievoorzitter Marieke van Noort.

Voorzitter,

Je zult het maar zijn… een man van begin 30, een Syriër met een jong gezin. Gevlucht omdat de oorlog niet de jouwe is. Je niet wilt vechten voor IS, en niet wilt vechten voor Assad. Je vluchtte misschien naar Jordanië, Libanon of Turkije, met je gezin. Net als die miljoenen andere Syriërs. Het vluchtelingenkamp is overbevolkt en er is te weinig bevoorrading, waardoor jullie last hebben van kou, honger en ziektes. Doorreizen is in jouw ogen de enige optie, maar je vrouw en kinderen kunnen niet mee op de lange tocht naar Europa die je gaat afleggen. Misschien door ziekte? Misschien gewoon omdat je kinderen te klein zijn… Je besluit alleen te gaan en te kijken of je later je gezin veilig kan laten overkomen. Je komt in Griekenland, maar daar zijn ze niet in staat om de enorme vluchtelingenstroom, midden in hun economische crisis op te vangen, je reist door naar Hongarije waar ze duidelijk niet op je zitten te wachten. Merkel belooft een welkome houding, maar sluit toch weer tijdelijk de grenzen. En uiteindelijk kom je dan aan in Nederland. Wat ben je blij dat je deze reis je gezin dit niet hebt aangedaan… Je bent gebroken, maar je moet nog een klein stukje, want Ter Apel zit vol. Je komt terecht in Woerden. Of je reist naar Woerden nadat je je papieren hebt gekregen. Je mag blijven en wordt toegewezen aan de gemeente Woerden.

Wat mij betreft heb je dan dus na een hele lange serie van heel veel pech in je leven, aan het einde toch een beetje mazzel. Want Woerden is een samenleving die dit kan. Waar de meerderheid van de Woerdenaren deze mensen welkom zal heten en zo snel mogelijk thuis zal laten voelen.

Voor de mensen die bang zijn voor de stroom aan vluchtelingen een paar cijfers. Stel dat alle Syrische vluchtelingen naar Europa zouden komen (wat niet zo is, dat is maar 1 op de 20 vluchtelingen), dan zou het aantal Moslims maximaal toenemen met 1%. Van 4% naar 5%. Dat kunnen wij echt wel aan. Bovendien zijn Syriërs over het algemeen prima opgeleide mensen. Hoe hoger het opleidingsniveau van mensen is, hoe minder kinderen ze krijgen. In Syrië zelf was er voor de oorlog geen bevolkingsstijging. Dus ook daarvan hoeven we de ‘tsunami aan vluchtelingen’ niet te verwachten.

Maar al met al: Nederland is een goed georganiseerde staat, met functionerende systemen, democratie en een bloeiende economie. Bij zo’n welvaartsniveau hoort wat mijn partij betreft het humane besef dat je mensen die zoveel pech hebben in het leven een veilig thuis en een warm welkom biedt.

Tegen deze achtergrond bekijk ik ons vraagstuk hoe we met de stijging van het aantal vluchtelingen in Woerden om willen gaan. Wij willen de vluchtelingen met open armen ontvangen en op alle mogelijke manieren aan het rijk aanbieden mensen te huisvesten en te begeleiden. Wij zijn dus zeer tevreden met de opstelling van het college in deze.

In het licht van de te krappe sociale woningmarkt in Woerden vinden we het erg belangrijk dat het college ervoor kiest om te gaan voor extra capaciteit aan sociale woningen. Wat ons betreft is het een kans om tegelijk met de huisvesting van vluchtelingen ook het scheef wonen aan te pakken. Bouw niet alleen tijdelijke woningen, maar ook snel te bouwen permanente huisvesting voor particuliere huur net boven de sociale huurgrens. Dat bevordert doorstroming uit de sociale woningbouw, wat je kunt gebruiken voor zowel ‘oude’ Woerdenaren als onze nieuwe inwoners. Hierdoor ontstaat meteen spreiding van onze nieuwe stadsgenoten, wat zorgt voor een betere sociale integratie. 

Deel dit artikel


Nieuwsoverzicht