In Memoriam Tieneke Lander

10/06/2020 - Een vrouwelijke wethouder. Een aanspreekbare wethouder voor alle Woerdenaren. Wensen van de fractie van Progressief Woerden voor de toekomst. Maar PW herdenkt ook met veel respect Tieneke Lander, de eerste vrouwelijke wethouder van Woerden, van 1989 tot 1999. En de PvdA-wethouder die altijd op woensdagmorgen op de markt te vinden was. Op 27 mei overleden, ze werd net 84. Moge zij rusten in vrede. Tieneke bedankt.

Op 27 mei jl. overleed Tieneke Lander, jarenlang hét boegbeeld van de PvdA in Woerden. Tieneke was eerst voorzitter, toen 4 jaar raadslid  en vervolgens wethouder van de gemeente Woerden van 1988 tot 2000. Tieneke was een rassocialist die altijd opkwam voor de zwakkeren in de samenleving,  ook in ontwikkelingslanden. Ze was oprichter en later voorzitter van het Burgercomité ontwikkelingssamenwerking en gaf daarmee nieuwe inhoud aan de jumelage met Steinhagen. Zij heeft veel voor Woerden tot stand gebracht, onder meer het theater het Klooster.

Ook heeft ze zich ingezet voor de vrijlating van de Libische arts in opleiding Ashraf El Hagoug.

Ze is al heel jong lid geworden van de PvdA, en kreeg in 2018, bij haar 65-jarig partijlidmaatschap, de Willem Drees penning.  Tieneke was een voorbeeld van toegankelijkheid: iedere woensdagmiddag naar de Woerdense weekmarkt en voor iedereen aanspreekbaar. En de laatste wethouder met een spreekuur voor woningzoekenden. Ze gaf je niet snel gelijk, maar ze luisterde naar iedereen en ze pakte dingen op. Ze kon niet iedereen zijn zin geven.  Maar dan kwam er soms wel privé een enveloppe met inhoud. En ze bleef tot op hoge leeftijd actief en kritisch, ook toen ze haar speldje kreeg. Frans Lander zal haar missen. Rood Woerden zal haar missen.

Jelle IJpma

Deel dit artikel


Nieuwsoverzicht