Iedereen moet kunnen stemmen - zo doen we dat in Woerden

22/01/2021 - In maart zijn de verkiezingen voor de tweede kamer. Het is belangrijk dat iedereen dan een stem kan uitbrengen. Ook mensen met een beperking zoals niet goed kunnen lezen. Het stembiljet is ook best ingewikkeld. In Woerden willen we dat iedereen mee kan doen aan de democratie. Nu is er een goede uitleg gemaakt met tips voor gemeenten door de Vereniging van Nederlandse gemeenten (VNG).
Wij willen graag dat in Woerden deze uitleg wordt gelezen en nagevolgd. Daar stelden wij vragen over en die zijn heel goed beantwoord.

De gemeente gaat echt heel veel doen om stemmen toegankelijker te maken. Hulp bij stemmen was al mogelijk. Er komen verkiezingsdebatten in Duidelijke Taal die helpen om stemmen begrijpelijk en aantrekkelijk te maken. Het stemmen met volmacht wordt gepromoot. Ook komen er op alle stembureaus een leeslampje met loep. De stemhokjes worden goed verlicht. Er zijn kandiatenlijsten in braille. Alle stemlocaties worden toegankelijk gemaakt voor rolstoelers. Er worden stoelen neergezet voor wie even wil zitten en er wordt gezorgd dat er bij de volgende verkiezingen ook zittend kan worden gestemd. De leden van de stembureaus worden goed geinformeerd over communicatie met doven en slechthorenden, zeker in deze tijd waar het liplezen door mondkapjes wordt belemmerd. 

Lees alle vragen en antwoorden op 

Beantwoording vragen toegankelijk stemmen

En hieronder de link naar

Handreiking toegankelijk stemmen

Deel dit artikel


Nieuwsoverzicht