Helaas, geen inkomenspolitiek in Woerden

15/04/2023 - Helaas moeten we in Woerden stoppen met het voeren van een inkomenstoets bij de aanvraag voor hulp bij het huishouden. Wij willen dat ons geld voor zorg en hulp terechtkomt bij wie het het hardst nodig heeft. Maar we willen ook geen grote financiƫle risico's lopen en heel onrechtmatig gaan handelen. We hopen dat door extra te investeren in regelingen voor minima (armoedebeleid) we op een andere manier wel kunnen zorgen dat er meer steun komt voor mensen die het het zwaarst hebben in onze gemeente.

Via de WMO kunnen inwoners van Woerden hulp krijgen in het huishouding. Een aantal jaar geleden is het zogeheten ' abonnementssysteem'  ingevoerd waardoor iedereen, ongeacht persoonlijke situatie en mogelijkheden hier gebruik van kon maken. 
Aan de ene kant fijn dat dit voor iedereen mogelijk is, maar het effect was wel dat de kosten de pan uit rezen en als je op de centen moet letten als gemeente wil je wel dat onze zorg en steun terecht komt bij de mensen die het het hardst nodig hebben. Daarom pleitten wij al langer voor het invoeren van een inkomenstoets bij het aanvragen van hulp bij het huishouden. En vorig jaar leek dat er ook van te kunnen komen. Er waren meerdere gemeentes die de grenzen opzochten en werden gedoogd en er leek een wetswijziging aan te komen die een inkomenstoets mogelijk maakte.
Helaas is in de praktijk dit nu weer onmogelijk gemaakt doordat de rechter een aantal gemeentes heeft teruggefloten en ook de nieuwe wet lijkt niet echt aan te sturen op een inkomenstoets. Voor de gemeente Woerden wordt het daardoor erg riskant om door te gaan met een inkomenstoets. Rechtszaken gaan ons veel geld kosten en hoewel we als Progressief Woerden graag de randjes opzoeken als we mensen kunnen helpen, willen we ook geen onrechtmatige acties toejuichen. Dus helaas moeten we instemmen met het stoppen met de inkomenstoets. 

Binnenkort komt er een voorstel voor armoedebeleid en dan hopen we zoveel mogelijk extra te kunnen doen voor mensen die het moeilijk hebben.

Lees hier het raadsvoorstel

Luister hier de bespreking hierover terug - vanaf 10:13 Coby Franken met de visie van Progressief Woerden

 

Deel dit artikel


Nieuwsoverzicht