Geen ballonnen meer in het milieu

20/07/2019 - Een motie om het oplaten van ballonnen in Woerden te verbieden is in de gemeenteraad van Woerden aangenomen. Woordvoerder Jelmer Vierstra van Progressief Woerden is opgetogen over dit besluit: “Ballonnen zijn weliswaar feestelijk maar zorgen in de praktijk voor problemen omdat ze gemaakt zijn van kunststof. Die vergaan dus niet vanzelf en eindigen te vaak in de maag van een dier. Deze dieren kunnen vervolgens geen eten meer opnemen en een langzame dood kan het gevolg zijn. Dat past wat ons betreft niet bij het vieren van een feestje.”

Het was een uitzending van het Jeugdjournaal die Progressief Woerden op het goede spoor bracht. Vierstra: “Daarin zagen wij verschrikkelijke beelden van dieren die gestorven zijn aan plasticvervuiling en legde iemand van Stichting de Noordzee uit hoeveel ballonnen of resten daarvan zij op de Nederlandse stranden terugvinden. In die uitzending deed de stichting de aanbeveling aan gemeenten om het oplaten via de APV te verbieden” Progressief Woerden heeft begrip voor veel mensen die het oplaten van ballonnen vooral gezellig en een leuke bijdrage aan een feestje vinden. Daarom vraagt de partij aan de gemeente om bij de communicatie hierover ook suggesties te doen over hoe op een milieuvriendelijker manier toch iets bijzonders bij een feestje gedaan kan worden. Vierstra besluit: “Ballonnen oplaten kan in 2019 eigenlijk niet meer.”

 

De motie van Progressief Woerden werd mede-ingediend door de fracties van CDA, Sterk Woerden, D66, CU-SGP en uiteindelijk stemden ook de fracties van LijstvanderDoes en FractieBakker ermee in.

Deel dit artikel


Nieuwsoverzicht