Europese verkiezingen

26/04/2019 - Op 23 mei gaan we weer naar de stembus. Deze keer om invloed uit te oefenen op het Europese Parlement voor de zittingsperiode 2019-2024. De Europese Verkiezingen zijn de enige verkiezingen waarbij EU-kiezers zich rechtstreeks uit kunnen spreken over de Europese koers van nationale regeringen. Deze keer staat er veel op het spel. Slaan we de handen (verder) ineen in Europa of wordt het ieder voor zich en winnen de Eurosceptici (nog) meer terrein?

Enorm belangrijk dus dat iedereen gaat stemmen. Daarom voeren onze 'moederpartijen' campagne en daarnaast is er een extra bijeenkomst op 8 mei over stemmen voor iedereen!

GroenLinks en PvdA

Er zijn voor Nederland 29 zetels verkiesbaar. Progressieve stemmen zijn belangrijker dan ooit. Laat je dus horen! In het Europese Parlement wordt GroenLinks vertegenwoordigt door de Europese Groene Partij (EGP). Zij werkt met andere partijen samen in de brede fractie De Groenen/Vrije Europese Alliantie (VEP). Lees hier meer over hun progressieve standpunten en kandidaten. Onze lokale GroenLinksers zorgen op de dagen voor de verkiezingen samen met alle andere afdelingen weer voor groengekleurde stations.

De PvdA is onderdeel van de Partij van Europese Socialisten (PES) en de Europese fractie Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten (S&D). Over hun progressieve kandidaten en standpunten lees je hier meer. Op 18 mei trekt de rode PvdA-karavaan door Utrecht en zal ook Woerden aandoen.

Als je je wilt inzetten voor de campagnes van GroenLinks of PvdA ben je overigens van harte welkom! 

Stemmen met hulp

Als een tijdje is onze fractievolger Sven Pluimers actief om hulp in het stemhokje voor mensen met een beperking voor elkaar te krijgen. Om dat echt te mogen doen is een wijziging van de kieswet nodig. Onze burgermeester steekt hier zelfs zijn nek voor uit (lees meer). De toezegging is er dat de wet wordt aangepast. Dat gaat natuurlijk niet zomaar. Tot die tijd doen we er alles aan om te zorgen dat zoveel mogelijk mensen toch gaan stemmen. Ook de gemeente werkt hieraan mee door het organiseren van workhops voor iedere verkiezing.  Op 8 mei zal deze zijn om 15.00 uur in de raadszaal in het nieuwe gemeentehuis aan de Blekerijlaan 14

 

Deel dit artikel


Nieuwsoverzicht