Energiearmoede

07/10/2021 - Met de stijgende energieprijzen dreigen steeds meer mensen te vervallen in “energiearmoede”. Voor deze mensen slokken de kosten voor gas en elektriciteit een te groot deel (13 tot 20 %) van hun inkomen op. Vaak wonen deze mensen in slecht geïsoleerde huizen en heeft men te weinig geld om er iets aan de toen. We willen weten van het college hoe we hier in Woerden mee omgaan. Bestaat het fenomeen energiearmoede ook in Woerden? Heeft de gemeente zicht op hoeveel huishoudens in de gemeente meer dan 15% van hun inkomen aan energie besteden?” Progressief Woerden wil weten wat het college doet om te helpen en heeft ook wat suggesties. Zoals het samen met de woningbouwcorporatie isoleren van slecht geïsoleerde huizen in armere wijken. We willen ook onderzoeken of we publieke middelen meer ten goede laten komen inwoners die de stijgende energiekosten niet meer kunnen ophoesten.”

Progressief Woerden vind dat bij de energietransitie extra rekening moet worden gehouden met mensen die kampen met energiearmoede.

 

Onze schriftelijke vragen aan het college:

Met de stijgende energieprijzen dreigen steeds meer mensen te vervallen in “energiearmoede”. Voor deze mensen slokken de kosten voor gas en elektriciteit een te groot deel (13 tot 20 %) van hun inkomen op. Vaak wonen deze mensen in slecht geïsoleerde huizen en heeft men te weinig geld om er iets aan de toen. Het volgende artikel in de Volkskrant berichtte hier recent nog over:

Als de energierekening omhoog gaat, gaat de verwarming omlaag |

De Volkskrant, en noemt een percentage van 7% van de Nederlandse huishoudens.

Met betrekking tot energiearmoede hebben wij de volgende vragen:

  1. Bestaat het fenomeen energiearmoede ook in Woerden? Heeft de gemeente zicht op hoeveel huishoudens in de gemeente meer dan 15% van hun inkomen aan energie besteden?
  2. Is het mogelijk om bij de energietransitie met publieke middelen vooral die groepen tegemoet te komen?
  3. Wat is de voortgang, en wat zijn afspraken hierover met woningcorporaties, als het gaat om het isoleren van slecht geïsoleerde huizen in armere wijken?
  4. Is het college het met Progressief Woerden eens dat bij het maken van beleid m.b.t. de energietransitie extra rekening moet worden gehouden met huiseigenaren die niet voldoende middelen hebben hun huis volledig te isoleren?

 

 

 

Deel dit artikel


Nieuwsoverzicht