De Terugwinning - een circulair zorgbedrijf

27/04/2022 - Afgelopen week bezocht een deel van onze fractie de Terugwinning. Een initiatief van Arjan Nihot dat is uitgegroeid tot een superinteressant zorgbedrijf waar mensen worden geholpen naar werk en waar circulair wordt gewerkt en ook nog een aandeel wordt geleverd aan armoedebestrijding.

In 2016 is Arjan in Woerden gestart met het ANWB kinderfietsenplan. Oude fietsen werden via de ANWB ingeleverd, opgeknapt en weer teruggegeven aan kinderen die in armoede leven zodat ze mee mee kunnen doen. In 2018 is de Terugwinning opgericht.

Fietsen opknappen doet de Terugwinning nog steeds, breng gerust jouw oude fiets naar ze toe. Maar ze doen inmiddels nog veel meer. In 2018 is een samenwerking aangegaan met Verweij houttechniek. Oude deuren worden gestript en verwerkt tot de meest leuke producten zoals meubels, panelen en vogelkastjes.

En dit alles samen met mensen die hulp nodig hebben om (weer) aan de slag te komen. Via verschillende ingangen (WoerdenWijzer, Ferm Werk, etc) komen mensen binnen bij de Terugwinning. Samen met een aantal gespecialiseerde begeleiders wordt doelgericht gewerkt aan het zetten van stapjes op de ‘participatieladder’. Arjan is er trots op als mensen zichtbaar actiever worden en uiteindelijk de stap naar de arbeidsmarkt weten te zetten. Ook op het gebied van armoedebestrijding levert de Terugwinning een aandeel door kleding en meubels op te knappen en ter beschikking te stellen. Daartoe werkt de Terugwinning samen met oa. Stichting de Ontmoeting, de Voedselbank en Vluchtelingenwerk.

De Terugwinning groeit nog steeds en zoekt allerlei kansen en samenwerkingen. Ook met de Gamma wordt nu samengewerkt en er zijn grote plannen richting de textielverwerking.

Progressief Woerden vind de Terugwinning een mooi voorbeeld van duurzaamheid en circulariteit in alle opzichten. Zowel duurzaam omgaan met spullen en grondstoffen als duurzaam omgaan met ‘menselijk kapitaal’. Niets en niemand mag verloren gaan.

Deel dit artikel


Nieuwsoverzicht