Bouwen in het Groene Hart? Huh?

19/05/2020 - Afgelopen week (zaterdag 16 mei) zagen wij een uitzending van Nieuwsuur over de woningbouw waar onze wethouder de Weger samen met de wethouders van Oudewater, Alphen aan de Rijn en Nieuwkoop optrad. De uitspraak werd gedaan dat Woerden tot 2040 4000 woningen wil bouwen, voor een deel buiten de grenzen van de stad, ook in het groene Hart.

Dit roept bij ons wel wat vragen op. Daarom stelden wij onderstaande vragen aan het college. Deze vragen moeten binnen 30 dagen worden beantwoord. We zijn heel benieuwd....

  1. Is bouwen buiten de grenzen van de stad, dus buiten de rode contouren, een nieuw  collegestandpunt?
  2. Kan het college uitleggen hoe dit standpunt is ontstaan en waar de discussie om hiertoe te komen is gevoerd?
  3. Voor zover wij weten is in de discussies hierover altijd gesteld dat we in Woerden alleen bouwen binnen de rode contouren en dat we het Groene Hart daarbij niet willen aantasten.Hoe moet een dergelijke uitspraak van de wethouder worden gezien aangezien het het toch aan de raad is hier besluiten over te nemen. Is het college het met Progressief Woerden eens dat een wethouder hier voorbijgaat aan de positie en rol van de gemeenteraad?
  4. Tijdens de uitzending werd door een van de andere wethouders beweerd dat het Groene Hart vooral gras is en dat gras geen natuur is. Uiteraard deelt Progressief Woerden de urgentie dat er meer woningen moeten komen. Wij hechten echter groot belang aan het Groene Hart en het natuurlijke karakter hiervan. Wat is de visie van het college op het natuurlijke karakter van het Groene Hart? Is een landschap bestaande uit agrarische gebied met veel gras ook in de ogen van het college geen natuur?
  5. Hoe denkt het college om de raad alsnog in de positie te brengen hier als hoogste bestuursorgaan?

 

 

 

 

Woerden, 19 mei 2020

Progressief Woerden

Jelmer Vierstra/ Coby Franken

Deel dit artikel


Nieuwsoverzicht