Basisinkomen vraagt om vertrouwen

24/09/2015 - Ruim 50 Woerdenaren bezochten donderdag het themacafé van Progressief Woerden en de Basisinkomen Partij over het basisinkomen. Hoe kunnen wij een basisinkomen inzetten om het vertrouwen in mensen centraal te stellen en ons tegelijkertijd aan te passen aan de nieuwe tijd van minder arbeid en de wens om minder regels? Deze vraag stond centraal op deze informatieve avond.

Progressief Woerden fractievoorzitter Marieke van Noort: “We merken aan gesprekken met mensen die een uitkering krijgen dat wantrouwen en de nadruk op sancties niet helpt. Ze komen zo meestal niet aan het werk en zetten hun kwaliteiten ook niet op een andere manier in voor de Woerdense samenleving. Daarom zijn voor ons de experimenten met regelvrije bijstand interessant.”

Econometrist Sjir Hoeijmakers vertelde over het vergezicht van het basisinkomen: "Een bedrag voor iedere burger waar je sober van kunt leven, zonder daar voorwaarden aan te stellen, lost in ieder geval de armoedeval op. Want als iedereen een basisinkomen krijgt, dan krijg je altijd extra inkomen als je gaat werken'. Hoeijmakers benadrukt dat het idee van een basisinkomen niet politiek links of rechts is, de manier waarop je het invult is dat wel. Het hangt er bijvoorbeeld van af in hoeverre de andere sociale zekerheid blijft bestaan of van de hoogte van het basisinkomen.

In andere gemeentes worden al initiatieven genomen, in de vorm van een regelvrije bijstandsuitkering, inderdaad geïnitieerd door uiteenlopende politieke partijen, van CDA tot GroenLinks. Micha Snijder, Raadscommissielid van D66 in Wageningen, vertelde over het initiatief ‘vertrouwensexperiment’ in zijn gemeente: "mensen die al langer in de bijstand zitten worden geconfronteerd met veel regels en controles. Dat is duidelijk niet productief en sancties zoals het 100% korten op de uitkering zijn tegenstrijdig aan de mensenrechten. Wij starten nu met een onvoorwaardelijke bijstand waarbij mensen tot op een bepaalde hoogte mogen bijverdienen."

Marieke van Noort: “We willen regelvrije bijstand bespreken in de Woerdense politiek. Gelukkig merkten we in de zaal, ook bij mensen met een andere politieke kleur, de bereidheid om hier verder op in te gaan”.

 

NB: Basisinkomen is een inkomen voor alle noodzakelijke basisbehoeften waarvan men een waardig leven kan leven. Regelarme bijstand is de bijstand zoals deze nu is en waarvan de verplichtingen zijn verwijderd.

Deel dit artikel


Nieuwsoverzicht