Actie tegen smerige lucht langs de A12

16/04/2018 - Onze fractie is erg geschrokken van het feit dat de luchtkwaliteit langs de A12 bij Harmelen, volgens de berekeningen van het RIVM, de slechtste van het land is. Die cijfers zijn in opdracht van Milieudefensie door bureau Witteveen en Bos verfijnd en tot locatieniveau herleid.
Aanleiding voor ons Harmelense Raadslid Marguerite Boersma om kritische vragen hierover te stellen.

Artikel 40 vragen over de luchtkwaliteit langs de A-12 bij Harmelen

In het AD van 24 februari stond een artikel over de luchtkwaliteit.  Uit het rapport komt dat de luchtkwaliteit bij de A-12, in het bijzonder bij Harmelen, de slechts luchtkwaliteit is van Nederland.

Het artikel is hier te vinden.

Progressief Woerden vindt deze slechte luchtkwaliteit bij Harmelen een probleem. Het fijnstof die door de A-12 wordt geproduceerd is een aanslag op de gezondheid van Harmelense inwoners. Om die reden wil Progressief Woerden de luchtkwaliteit bij Harmelen verbeteren.

Progressief Woerden heeft daarom de volgende vragen:

  1. Onderschrijft het college de resultaten van het rapport? Zo niet, is het college bereid een onderzoek naar fijnstof te doen doormiddel van zogenaamde snuffelpalen bij de Groenendaal, de Potterskade en de Hofwijk de in Harmelen ?
  2. Is het college het eens met Progressief Woerden dat de gemeente alles moet doen wat in haar vermogen ligt om de gezondheid van de inwoners van Harmelen te beschermen tegen luchtvervuiling?
  3. Welke haalbare mogelijkheden ziet het college om de luchtkwaliteit in Harmelen te verbeteren? Wanneer het college geen mogelijkheden ziet, waarom niet?
  4. Is het college bereid om actie te ondernemen om de maximale snelheid van 130 km op de A-12 te verlagen om de luchtkwaliteit in Harmelen te verbeteren?

Deze zogeheten artikel 40 vragen worden binnen 30 dagen beantwoord door het college

Deel dit artikel


Nieuwsoverzicht