Zondagopenstelling

Geschreven door Progressief Woerden op 16 januari 2011

De waarde van de huizen in onze gemeente wordt vooral bepaald door de winkels en voorzieningen die we hebben. Hoe rijker het aanbod, hoe meer mensen er (extra) voor willen betalen. Daarom is het belangrijk om een bruisend centrum te hebben en een rijk verenigingsleven met sport en cultuur. Dat bruisende centrum heeft wel genoeg klanten nodig om economisch gezond te blijven. Hamvraag is dan hoe die vast te houden en nieuwe klanten te werven.

De trend is dat steeds meer weidewinkels en woonmalls het moeilijk krijgen. Door internet en omdat de gezelligheid ontbreekt. Dat is dus een kans voor ons mooie centrum.

Een andere kanskaart is het groeiend aantal mensen dat het groene hart ontdekt. Om te wandelen, te varen of om van onze historie te genieten. En het bezoek rond je af met een terras of met wat struinen in winkels of op de markt.

In dit beeld past dat Woerden ook op zondag een plek is waar het goed toeven is. Essentieel is om de loop er in te houden.

Tussen droom en daad staan....

Dat zijn allereerst wettelijke beperkingen. Maximaal 12 keer per jaar mogen alle winkels 's zondags open zijn. Maar 3 winkels mogen het gehele jaar hun deuren open houden. Dat is per saldo niet zo wervend. Ook worden bedrijven op achterstand gezet omdat ze niet open kunnen; er zijn immers maar 3 gelukkigen. Een oplossing kan zijn om de stad Woerden tot toeristisch gebied te verklaren. Dan mogen alle winkels open.

Probleem opgelost en aardig wat extra werkgelegenheid op de koop toe? Nee, er is nog een 'maar'. Niet alle winkeliers zitten er om te springen om op zondag open te zijn. Het meest gehoorde argument is dat je een euro maar een keer kan uitgeven. Een dag extra open levert dan niet meer omzet op.

Daarmee komen we bij de kern van het vraagstuk.

Houden we de winkels open om bruisend en economisch gezond te blijven? Feit is immers dat mensen boodschappen doen op zondag en anders naar bijv. Vleuten gaan.

Of houden we de deuren dicht omdat het toch niets oplevert?

Het antwoord op deze vraag wordt wat mij betreft mede gegeven door de ondernemers zelf. Daarover gaan we binnenkort met elkaar in gesprek. De gemeente organiseert dit.

Laat ook uw stem horen als consument, toerist, ondernemer, werknemer of woningbezitter.

U kunt via de poll op de homepage of via het contactformulier

ook uw mening geven. Voor Progressief Woerden telt zwaar dat bedrijvigheid en werkgelegenheid floreren.

Rinus Tersteeg, fractievoorzitter Progressief Woerden


Deel dit artikel