Zomerblog - Rina Mulder

Geschreven door Progressief Woerden op 22 juli 2017

300 dagen luisteren was wat Progressief Woerden vorig jaar deed. We voerden 50 goede gesprekken met verschillende inwoners uit de gemeente Woerden. Dit leverde veel input op voor onze beweging en nu bij het schrijven van ons verkiezingsprogramma. en aantal van deze gesprekken vinden we de moeite aard om te delen. Met toestemming van de verteller publiceren we deze zomer in een paar zomerblogs hun verhalen. Als eerste Rina Mulder, ondernemer met een sociaal en groen hart.

Ik woon in Harmelen en ben o.a. in Woerden als zelfstandig ondernemer actief. Eerst woonde ik in Vleuten, maar toen dat onderdeel werd van Utrecht en daarmee de schaalgrootte en bureaucratie van de grote gemeente merkbaar werd, ben ik verhuisd naar Harmelen. Harmelen is vooral een plek om te wonen en dat is prima, alles is er en door de nieuwe ringweg is het er een stuk op vooruit gegaan in de Dorpsstraat. Er is een beetje sociale controle, net in de juiste mate.

Woerden is voor mij een prettige gemeente, kleinschalig, benaderbaar, herkenbaar. Je komt overal makkelijk binnen. 

Woerden heeft veel voorzieningen, een provinciaals karakter en dat ondanks 50.000 inwoners. En zelfs met alle wijken eromheen blijft toch dat gevoel van die kleinschaligheid. Dat komt ook door al die kleine kernen met hun eigen karakter. Woerden moet vooral niet dichtgroeien. In Harmelen woon ik, maar ik ben meer gericht op Woerden als ondernemer.

Woerden is actief, er zijn veel verenigingen, ook voor ondernemers. Er is veel mogelijk. Ik ervaar dat zelf als ondernemer en hoor dat ook op alle netwerken waar ik kom en als (voormalig) voorzitter van ZOOOM (platform van ZZP-ers in Woerden). Ik doe mee aan Burger en Raad en heb in Harmelen een huiskamerbijeenkomst gehouden.

En, heel leuk, we zijn de ondernemersacademie gestart; dat doe ik samen met Edward Tuheteru. Deelnemers kunnen gebruik maken van subsidie van de gemeente (zoals we ook met de business coaches hebben). Ook FermWerk is betrokken; cliënten uit de BBZ kunnen hiervan gebruik maken De academie bestaat uit een aantal blokken die allemaal door ondernemers worden verzorgd. Voor € 600 kan iedereen het volgen. Het helpt mensen om ondernemer te worden en het draagt daarmee bij aan de economie van Woerden.

Wat bloeit er? Waar zit energie? Wie ken je die daar bij betrokken zijn?

Er is veel ondernemerschap in Woerden. Ik zie enorm veel nieuwe initiatieven ontstaan op Middelland. Ondernemers die nieuwe bedrijven oprichten voor flexplekken en ZZP-ers en daarvoor oude kantoorpanden gebruiken.

Er zijn natuurlijk een heleboel zelfstandig ondernemers, zoals ikzelf, en die hebben echt flexruimte nodig om zakelijke afspraken te doen en bijeenkomsten te organiseren. 

Het is echt een enorme positieve energie. Hoe dat komt? Ik denk dat de huidige tijd dat ingeeft; veel meer mensen gaan zelfstandig werken, niet meer in loondienst. Je ziet dat niet alleen in Woerden. Hoewel Woerden natuurlijk ook heel gunstig ligt.

Wat is mijn droom voor Woerden en wat is daarvoor nodig en wat is de eerste stap.

Vanuit de re-integratie gezien (en participatie) is een soort makelaar nodig, net als het stadshart dat heeft, die ondernemers kent, die vooral ook in de kaartenbak van Ferm werk kan en die dan kan zorgen voor goede matches. Het moet wel iemand zijn die goed begrijpt wat ondernemers willen, die goede ingangen heeft. Het maakt niet uit waar degene in dienst is, bij FermWerk of de gemeente, of als zelfstandige. Het is geen werk om niet, het moet diegene natuurlijk ook wat opleveren.

Ik zie wel een groeiend bewustzijn bij ondernemers om iets te doen voor mensen met een arbeidsbeperking, de participatiewet begint echt te leven. Behalve bij overheidsorganisaties zelf. Het is dan wel gek dat overheidsorganisaties daarin zo achterlopen!

Ik denk dus dat het tijd wordt om daar in Woerden mee aan de slag te gaan, juist nu het economisch wat beter gaat. En de eerste stap zou zo'n makelaar kunnen zijn.

En verder is mijn droom dat Woerden vooral een kleinschalige gemeente blijft, het mag wel wat groeien, met nog wat meer kernen erbij, maar wel met behoud van die kleinschaligheid. Ik zie veel voordelen aan kleine wijken/kernen met betrokkenheid, waar je het ziet als het ergens ‘schuurt’, als er schuldhulp nodig is, of als het niet goed gaat met een kind

Als Woerden maar geen onderdeel wordt van een grote stad. Want juist nu is alles herkenbaar en toegankelijk. We moeten echt een vuist maken tegen Utrecht. 

Ik hoop dat Woerden nog meer een echte grote Groene Hart gemeente wordt.


Deel dit artikel