Woerden, een stad om trots op te zijn.

Geschreven door Progressief Woerden op 4 augustus 2017

In het stadhuis is het stil door het zomerreces, maar Progressief Woerden is niet stil deze zomer. Wij gebruiken deze tijd om een paar Woerdenaren in het zonnetje te zetten. Wij laten graag Woerdenaren aan het woord over wat hen boeit aan Woerden, wat er broeit en wat hun droom is. Dit keer Jolanda van der Spiegel, een trotse Woerdenaar die zich inzet voor het betrekken van inwoners bij de gemeente en voor afval. Lees hier haar positieve boodschap aan inwoners en politiek.

Een paar weken geleden had ik  met een vriendin afgesproken op het terras van Stadshotel Woerden. Ik loop naar haar toe en ze begint onmiddellijk  over haar eerste indruk van Woerden. 'Wat een gezellig plein is dit, zeg! Het oude is behouden, maar er is ook een modern jasje overheen'. Dan voel ik meteen mijn enthousiasme over mijn stad weer opborrelen. Ik ben trots op Woerden.
En als mijn zakenrelaties uit Engeland een kamer boeken in het Stadshotel en de volgende ochtend zeer enthousiast verhalen over dit hotel en het goede ontbijt en daarna hun ogen uitkijken op de weekmarkt en in deftig Engels zeggen: 'How authentic' , dan kan mijn dag niet meer stuk.

En dan denk ik weer even terug aan het begin van mijn 'trots-op-Woerden-gevoel'.
 Op 9 oktober 2015 was er in Woerden plotsklaps een aanval op vluchtelingen in een sporthal. 

En op 12 oktober zat ik aan een ontbijt met staatssecretaris Van Rijn die, bij het voorstelrondje,  hoorde dat ik uit Woerden kwam.  'Ach..., Woerden', zei hij, op een toon die niet bij Woerden hoort. Ik voelde enig ongenoegen naar boven borrelen.  In dat jaar woonde ik 30 jaar in de kaasstad, met veel genoegen. En dan zo'n opmerking aanhoren, door een rare actie van mensen die niet eens allemaal in Woerden woonden. Dat hakt erin. Dat was voor mij de start om Woerden positief te gaan ondersteunen als burger.

Ik zag op diezelfde dag een twitter-bericht van de Gemeente voorbij komen dat er inwoners gezocht werden voor Burger&  Raad, een overleg om de burger en de gemeenteraad dichterbij elkaar te brengen. De bijeenkomst was op 13 oktober 2015, lekker snel om het goede voornemen niet te vergeten.

Ik ben samen met andere burgers  Huiskamerbijeenkomsten gaan organiseren. Tijdens zo'n bijeenkomst zitten maximaal 5 burgers en 2 gemeenteraadsleden in een huiskamer van een inwoner te praten over een onderwerp dat belangrijk is in deze wijk van Woerden of kern. De directe manier van overleggen, en de terugkoppeling  naar raadsleden, geeft de inwoner een gevoel gehoord te worden.

Daarnaast heb ik een plekje gevonden in de Afval Denktank, om mee te denken over het nieuwe afvalbeleid van de gemeente.  En daarvoor hebben medewerkers van de Gemeente en de burgerleden van de Afvaldenktank  op de week- en streekmarkt  andere inwoners geholpen bij het leren scheiden van afval.

De positieve kracht van het mee kunnen denken over verschillende onderwerpen, die je als inwoner na aan het hart liggen, is een groot goed en ik zie hoe Woerden hierin groeit. Ik zou willen dat meer burgers samen met raadsleden overleggen en tot een intensieve samenwerking komen over zaken die ons in Woerden bezighouden. Want zelfs in Woerden mopperen we toch allemaal wel erg veel.  En negativiteit leidt tot niets. Opbouwen en samen iets doen voor Woerden, dat willen we allemaal.

Want we zijn  allemaal Woerden!


Deel dit artikel