Waar gaat het over in 2015?

Geschreven door Marieke van Noort op 1 januari 2015

Met de nasmaak van de laatste oliebol van vannacht nog in de mond, bedenk ik me dat terugblikken op 2014 voorbij is. Wat gaan we als Progressief Woerden in 2015 doen? Vooruitkijken past natuurlijk véél beter bij ons progressieve karakter!

Eerst Progressief Woerden als lokale politieke partij. Dit jaar bestaan we 10 jaar! Voortgekomen uit intensieve samenwerking van de lokale PvdA en de lokale GroenLinks. Intussen telt Progressief Woerden niet alleen meer leden uit die twee partijen, maar ook zo'n 30 'eigen' leden. Daar ben ik er eentje van en dat bevalt me goed. Het wordt tijd voor een landelijke variant: Progressief Nederland. Daar zou ik direct lid van worden. Maar dat ter zijde. Progressief Woerden viert zijn jubileum op 21 maart 2015. Als je je aanmeldt voor de nieuwsbrief via de homepage krijg je vanzelf meer informatie. 

Zorg

Maar wat gaat 2015 ons politiek brengen? De plannen voor de nieuwe zorgtaken zijn gemaakt, maar moeten natuurlijk wel gemonitord worden. Wordt het wel beter voor de Woerdenaren met een zorgvraag, zoals we verwachten? Vallen er inderdaad geen mensen tussen wal en schip? Daarnaast gaat de pilot I-PGB lopen. Heel spannend of mensen met zo'n eigen, integrale zorgbudget inderdaad meer regie over hun eigen leven krijgen en minder last hebben van bureaucratie. Maar eerst of het wel gaat lukken om de wetten en regels, die uit verschillende ministeries komen, open te breken zodat we inderdaad één budget kunnen toekennen voor het hele leven van mensen.

Wonen

Daarnaast kijken we uit naar de woonvisie van het college. Wat ons betreft wordt dat getoetst aan duurzaamheid en vooral aan toegankelijkheid van de woningmarkt voor de mensen met een kleine portemonnee. Want de wachttijden voor sociale huur lopen de spuigaten uit. Ons raadslid Jelmer Vierstra is zich al een tijd aan het voorbereiden op dit voor ons zo belangrijke dossier. Ons verkiezingspunt "25% sociale woningbouw bij nieuwbouw" is ongeveer in het coalitieprogramma terecht gekomen. Belangrijk, maar in de tijd dat er niet zo vreselijk veel nieuw gebouwd wordt zet het wellicht te weinig zoden aan de dijk. Tegelijk blijven heel veel mensen met een ruimere beurs in sociale huurwoningen 'plakken' door het gebrek aan doorstroomwoningen. Scheefwonen noemen we dat, maar de oorzaak ligt misschien meer bij die beschikbare doorstroomwoningen (goedkopere koopwoningen en betaalbare vrije sector huurwoningen) dan bij de huurders. Jelmer is intussen met woningbouwers en andere mensen in gesprek om onze inzet hierop voor te bereiden. 

Wegen, bomen en onderhoud

De herinrichting van de Rembrandtlaan en Boerendijk gaat van start! Dat moet leiden tot een veiligere situatie voor fietsers, en een betere doorstroming van het verkeer. Hierdoor zal de overlast in het Schilderskwartier afnemen. Misschien komen we eind van het jaar al toe aan het evalueren hiervan, zodat we als raad een beslissing kunnen gaan nemen over het wel of niet bouwen van de gildenbrug. Tegelijk gaan we ons buigen over het onderhoud van de openbare ruimte. Wat ons betreft staat als een paal boven water dat alle bomen die gekapt worden, vervangen worden door nieuwe exemplaren. En we moeten slim omgaan met het onderhoud van de openbare ruimte. Want dit kost klauwen met geld, en dat geld hebben we soms ook voor andere dingen nodig. Wat ons betreft kan er niet veel geld bij, maar kan er wel slimmer verdeeld worden. Fietsers en voetgangers hebben daarbij voorrang. 

Zomaar drie grote onderwerpen voor 2015. Zonder natuurlijk compleet te zijn. Gelukkig is het leven, en ook de gemeentepolitiek niet geheel te voorspellen. Dat maakt het werk in de gemeenteraad wel zo leuk... Ik heb er zin in!


Deel dit artikel