Voor in de hangmat: nadenken over een nieuwe economie

Geschreven door Progressief Woerden op 17 juli 2012

In de volkskrant las ik enkele artikelen over een andere economie. Zo zijn ze er in IJsland al tekenen van herstel na de crisis in de bankensector. Mensen en milieu staan weer centraal in plaats van geld. Ook wordt gepleit voor een economie zonder groei. Niet vanwege het besef dat Europa achterblijft bij andere werelddelen. Nee, omdat groei niet kan blijven bestaan. Het huidige economische systeem is daar wel op gebaseerd. Maar een beperkte hoeveelheid grondstoffen en een schoon milieu zijn niet te combineren met een groeiende wereldbevolking die 'alles wil consumeren'.

Maar hoe doen we dat, een economie die niet gebaseerd is op consumptieve groei?

Het vergt in ieder geval een ander sociale logica. Spullen zijn nu een 'verlengstuk van onze identiteit'. Je bent dus wat je hebt; je huis, je auto, kleding, etc. Daar horen ook 'de nieuwste dingen' bij. Zoals de iPad waar ik nu op zit te werken. Verrekte handig ding natuurlijk maar ook een uit de categorie; die moet je hebben om er bij te horen.

Laten we eens accepteren dat onze welstand niet meer al te hard omhoog gaat. Hoe ziet het er dan verder uit? We hebben toch groei nodig?

Het antwoord op deze vraag luidt; we moeten stoppen met alleen maar naar de productiviteit te kijken. Er is genoeg werk in de zorg en in bijvoorbeeld onderwijs. Daar zouden meer mensen aan de slag moeten. Ook kunnen we werk beter verdelen. Dus minder uren voor werk en meer voor sociale activiteiten. Daar wordt een samenleving niet armer van.

En hoe komen we daar dan?

Deels zijn dat de individuele burgers die zelf groente kweken en energie opwekken.

Ook zijn er bedrijven die hier over nadenken. Lastig is dat de aandeelhouder altijd groei en meer opbrengsten wil zien.

En dat betekent dat de bal in de tuin van de overheid komt. Van daaruit zal dus die nieuwe sociale logica mede vorm gegeven moeten worden. Samen met andere sociale verbanden en organisaties.

In Woerden hebben we nu de slogan "kleine overheid, sterke samenleving".

Daar zal nog wat bij moeten. Een overheid die een andere sociale logica bevordert. Dat doen we al in zekere zin bij het toekennen van voorzieningen. Dan vragen we eerst of er in het sociale verband nog mensen zijn die wat kunnen oppakken of ondersteunen. Dit zou verder uitgebouwd kunnen worden met bijvoorbeeld verantwoordelijkheid van een buurt voor het plantsoen.

Hier moeten we verder over doordenken. Graag nodig ik iedereen uit om met voorstellen te komen. De zomerse hangmat lijkt me een ideale plek om met nieuwe idee├źn te komen!

Een fijne vakantie en op naar de volgende verkiezingen!

Rinus Tersteeg, fractievoorzitter Progressief Woerden


Deel dit artikel